Waar je op moet letten als je eet op festivals
Foto: maarten de bouw
De tijd dat je op muziekfestivals alleen een vettige hap kon krijgen, is voorbij. Koks hebben vandaag evenveel star quality als de groepen die optreden, de mobiele restauratie is via de Amerikaanse foodtrucks hip geworden, en street food werd culinair opgewaardeerd. Maar dat betekent niet dat je eender waar moet aanschuiven.

**Hygiëne en netheid zijn ­essentieel als het om voeding gaat. Hygiënische handschoenen zijn geen must, maar wekken ­extra vertrouwen.

**Koel weer of niet, bacteriën kunnen zich snel ontwikkelen in ingrediënten die onvoldoende koel bewaard worden.

**Let op de kwaliteit en ­hoeveelheid van de gebruikte vetstof. Wat er vettig uitziet, smaakt ook vettig, en valt zwaarder op de maag.

**Wantrouw gerechten die al een hele tijd volledig klaargemaakt liggen op te warmen, geef de voorkeur aan gerechten die op het moment zelf samen­gesteld en afgewerkt worden.

**Is er voldoende personeel? Haast leidt tot haastwerk, en zelfs met de beste ingrediënten kan een slechte uitvoering tot een onsmakelijk resultaat leiden.

**Is het gerecht zodanig geconcipieerd dat je kan eten zonder te morsen? Niet alle koks van eetstandjes denken eraan dat hun gerechten vaak staande of wandelend gegeten worden. Couleur Café heeft wel gezorgd voor een overdekte plaats met banken en tafels.

**Let op de volgorde waarin je de gerechten eet, zeker als het aanbod ruim en gevarieerd is. Anders breng je je maag in de war, en riskeer je op den duur niets meer te proeven. Eet lichte gerechten vóór zwaardere, zachte smaken vóór pikante, hartige smaken vóór zoete.

**Drink tussendoor voldoende water.