Nieuw anti-Europees referendum: Hongaren mogen stemmen over opname vluchtelingen
De hekken met prikkeldraad houden de vluchtelingen niet tegen aan de Hongaarse grens. Foto: AP

De Hongaarse president János Áder kondigt dinsdag aan dat zijn land op 2 oktober een referendum houdt over de vluchtelingenproblematiek. De burgers zullen mogen stemmen of ze de Europese quota voor de spreiding van vluchtelingen aanvaarden of niet.

Toen de vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten in de zomer van 2015 op gang kwam, was Hongarije het eerste Europese land op de Balkanroute. Tegen december had het Oost-Europese land meer dan 170.000 asielaanvragen geregistreerd. In allerijl gebouwde hekken langs de zuidelijke grenzen zorgden voor een humanitaire crisis, maar ze houden de Europese politiek niet buiten.

'Wilt u dat de Europese Unie de vestiging van niet-Hongaarse burgers in Hongarije verplicht, zonder toestemming van het Hongaarse parlement', luidt de vraag die op 2 oktober in het stemhokje zal worden gesteld. Hongarije verzet zich sinds het begin tegen het verplichte spreidingsplan van de Europese Commissie. Dat plan geeft elk EU-land quota voor het aantal vluchtelingen dat ze verplicht moeten opnemen, maar de rechtse premier Viktor Orban wil niet dat bureaucraten in Brussel hem vertellen wat zijn land moet doen.

Brexit inspireerde Orban

Sinds zijn aantreden in 2010 clasht Orban regelmatig met de Europese Commissie. Naast de vluchtelingenproblematiek biedt hij ook tegenstand tegen de Europese inmenging in de rechtspraak en de nationale bank. Het Britse referendum over de uitstap uit de EU inspireerde Orban voor een eigen referendum over zijn stokpaardje.

'We moeten vechten om duidelijk te maken aan de burgers dat het mogelijk is om een Europese vluchtelingenpolitiek af te dwingen die in lijn is met de Hongaarse belangen', liet Orban in de dagen na de Brexit weten. 'Dit zal een lange strijd worden, dus daarom wil ik een sterk mandaat krijgen van de Hongaarse burger via een referendum.'