‘Zes gewapende militairen voor Bataclan zijn niet tussengekomen’
Foto: AFP

De avond van de aanslag op de Parijse Bataclan, 13 november 2015, hielden zes Franse militairen de wacht voor de concertzaal. Zij zijn echter niet tussengekomen omdat dat niet voorzien was in hun ‘rules of engagement’.

Dat heeft cdH-parlementslid Georges Dallemagne dinsdagochtend gezegd op Bel RTL. Zijn uitspraak komt op de dag dat het rapport van de Franse onderzoekscommissie wordt voorgesteld en een dag nadat bekend raakte dat er vanuit Frankrijk kritiek kwam op de Belgische inlichtingendiensten.

De werkzaamheden van de Belgische onderzoekscommissie lopen nog. ‘Zij zijn vier maanden voor ons begonnen’, zegt Dallemagne, die van mening is dat ‘iedereen voor de eigen deur moet vegen omdat er ook in Frankrijk grote problemen waren’.

‘Rules of engagement’

‘We weten dat de gendarmerie niet is tussengekomen toen ze ter plaatse was’, aldus het parlementslid. ‘We weten dat er zes gewapende militairen voor de Bataclan stonden die niet zijn tussengekomen op het moment dat het bloedbad in de Bataclan aan het gebeuren was. Ze waren van mening dat ze niet moesten tussenkomen, omdat dat zo niet in hun ‘rules of engagement’ stond. Die regels schreven voor dat ze enkel zichzelf moesten beschermen. Dat is helemaal ongelooflijk, hallucinant.’

De cdH’er betreurde verder nog dat in verschillende terreurdossiers men ‘een beetje gezond verstand miste’. ‘Men bevraagt de databank, maar doet niet de moeite de telefoon te nemen’ om informatie te checken.

Daarnaast beklemtoonde Dallemagne dat ‘Frankrijk en België heel nauw en heel goed samenwerken’.