SP.A-kopstuk Meryame Kitir verhuist naar Genk
Meryame Kitir aan het werk als SP.A-fractieleider in de Kamer. Foto: BELGA

Meryame Kitir, de SP.A-fractieleider in de Kamer verhuist van Maasmechelen naar Genk. In een interview met Het Belang van Limburg legt ze uit dat vooral persoonlijke motieven meespelen. Toch wordt Genk met deze overstap, nadat eerder ook al Zuhal Demir (N-VA) richting Genk trok, in 2018 een boeiende politieke arena.

‘Ik hou ontzettend van mijn job als politica. Die is heel afwisselend en uitdagend. Maar ik hou ook van het leven’, zegt Kitir in Het Belang van Limburg. ‘Mijn balans werk-privé is volledig uit evenwicht. Nu ik ook fractieleidster ben van de SP.A in de Kamer, heb is nagenoeg geen privéleven meer. Ik wil dat niet, ik ben 36 jaar en wil ook een beetje van het leven genieten.’

De verhuizing kwam er niet op vraag van de partij, benadrukt Kitir, maar dat ze een rol zal gaan spelen in de Genkse politiek staat buiten kijf. Al wil ze niet op de zaken vooruitlopen. ‘Of ik kandidaat zal zijn voor een mandaat? Daar kan ik nu helemaal niet op antwoorden. We zullen wel zien hoe de zaken evolueren. De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en die voor de Kamer het jaar nadien zijn nog heel ver weg.’

Pro Genk

Toch kan SP.A de boost goed gebruiken. De socialisten trokken in 2012 naar de kiezer met de stadslijst Pro Genk, waarop behalve socialisten ook groenen en onafhankelijken stonden. De lijst werd getrokken door Joke Quintens, de toenmalige ondervoorzitter van SP.A, onder Bruno Tobback. Zij werd eerste schepen, maar kondigde begin dit jaar haar afscheid aan. Ze verhuist nog deze zomer naar het Franse Marseille, waar ze deel uit zal maken van een platform rond stadsontwikkeling en duurzaamheid.

De partij maakt deel uit van een coalitie met CD&V, sinds jaar en dag de sterkste partij in Genk. De christendemocraten van burgemeester Wim Dries hebben niet minder dan 18 van de 39 zetels in handen. In het college hebben ze zes schepenen. Pro Genk heeft er twee.

Dries heeft zijn sjerp dus nog stevig omgegord, maar mag toch zijn borst natmaken voor de strijd in 2018. Zeker na de verhuizing van N-VA-kamerlid Zuhal Demir (N-VA). Zij liet er zelfs haar mandaat als districtsburgemeester in Antwerpen voor schieten. Ook Demir haalde persoonlijke motieven aan, zoals de zorg voor haar in Genk wonende ouders. Maar ze stak ook nooit onder stoelen of banken dat ze in Genk eens stevig aan de politieke boom wil schudden. N-VA heeft nu zeven gemeenteraadsleden, maar maakt geen deel uit van het college. Een situatie waar Demir geen genoegen mee neemt. ‘Na 100 jaar CD&V-bestuur moet de Genkenaar zich afvragen of hij iets anders wil. Als je in de politiek stapt is dat niet om aan de zijlijn te staan’, zei ze daarover op TVLimburg.