Thomas Pieters 16e, drie Belgen in top 25 in Guyancourt
Foto: AFP

Thomas Pieters is zondag in Guyancourt met 284 slagen, par, op de zestiende plaats geëindigd in het Frans Open golftoernooi (EPGA/3,5 miljoen euro). Nicolas Colsaerts werd met 285 slagen 22e, Thomas Detry met 286 slagen 25e. Met drie Belgen in de top 25 werd Belgische golfgeschiedenis geschreven. Dat drie Belgen de eindfase van een toptoernooi haalden, was al een unicum.

De zege in de honderdste editie van het Frans Open was voor de 46-jarige Thai Jaidee Tongchai. Met 273 slagen, elf onder, had hij vier slagen voor op de Italiaan Francesco Molinari. Aan zijn negentiende profzege, de achtste op de European Tour, hield hij 583.330 euro over.

Pieters, die zijn comeback maakte na een duimblessure, was tevreden met zijn prestatie. “Vooral in mijn laatste ronde speelde ik beter dan de score laat zien”, verklaarde de 24-jarige Antwerpenaar. “Zo draaide de bal tot vier maal uit de cup. Het komt er nu op aan om wedstrijdritme op te doen volgende week in het Scottish Open. De week later volgt immers het Open Championship, het belangrijkste toernooi van het jaar.”

Colsaerts, die na de derde ronde met een tiende plaats nog beste Belg was, verloor na een laatste ronde in 74 slagen nog twaalf plaatsen. De 34-jarige Brusselaar keek met gemengde gevoelens op het toernooi terug. “Ik heb bijwijlen goed gespeeld. Een zwakke start in de ultieme ronde heeft mij een pak plaatsen gekost, maar een 22e plaats op dit sterkbezette toernooi is al bij al niet slecht.”

De 23-jarige Brusselaar Thomas Detry, die zijn debuut maakte op het hoogste Europese niveau, bewees uit het goede hout gesneden te zijn. “Dit had ik pakweg een maand terug niet verwacht. Ik wist dat ik goed bezig was en mijn coach Mike Small, op de Illinois Universiteit waar ik studeerde, gaf mij de raad gewoon hard te blijven werken. Jammer dat ik hier op de lange par-5 holes slecht heb gescoord. Geen enkele birdie en wel vier bogeys. Het mogen hier dan wel moeilijke par-5 holes zijn, er moet zeker aan gewerkt worden. Vanaf volgende week speel ik terug op de Challenge Tour. Mijn doel is om tegen het einde van het seizoen in de top-15 te eindigen, goed voor een European Tourkaart.”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in