‘Eerste soldenweekend slecht nieuws voor handelaars, positief voor consument’
Drukte door solden in Lange Munt, Gent Foto: fvv

De omzet tijdens dit eerste soldenweekend lag gemiddeld 2 procent lager dan tijdens het eerste soldenweekend in juli 2015. Dat blijkt uit een rondvraag van NSZ bij 206 modedetailhandelaars.

De eerste dag van de soldenperiode, afgelopen vrijdag, was eerder teleurstellend, met een omzetstijging van 1 procent tot gevolg. Ook het eerste weekend van deze soldenperiode was niet goed. Handelaars tekenen een omzetdaling van 2 procent op tegenover het eerste soldenweekend van juli 2015.

‘Na het bijzonder slechte voorjaar is het echt hopen op zeer goede solden om het hele jaar nog goed te maken’, stelt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Veelbelovend voor consumenten

Voor de consument ogen deze zomersolden alvast veelbelovend, aldus NSZ. ‘Door de teleurstellende verkoop in het voorjaar ligt er nu nog meer in de rekken dan vorig jaar bij de start van de zomerkoopjes. 89 procent van alle modewinkels heeft bij de start van deze soldenperiode immers evenveel of nog meer in de rekken liggen.’

Ook de modehandelaars zijn volgens NSZ eerder positief tegenover de zomerkoopjes. 46 procent denkt dat de verkoop tijdens deze soldenperiode zal toenemen tegenover de vorige zomersolden, 37 procent gaat uit van een status quo, terwijl 17 procent vreest voor een dalende verkoop.

‘Aangezien de zomersolden vorig jaar eindigden met een stevig omzetverlies van 6 procent, kan het in principe dit jaar alleen maar beter gaan, al is daarvoor wel dringend stabiel zomerweer nodig.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in