Jasper Stuyven heeft na een geweldige demonstratie net niet de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De 24-jarige Leuvenaar reed met drie medevluchters in de eerste kilometer weg uit het peloton en liet zijn kompanen op de slothelling met één snedige demarrage achter. Wat volgde was een kippenvelmoment van tien kilometer richting de finish in Cherbourg, maar Stuyven strandde op de korte, steile slotklim. Uiteindelijk triomfeerde Sagan. De wereldkampioen klopte Alaphilippe en Valverde en wint zo zijn eerste Tourrit sinds 2013. Sagan pakt ook de gele trui. Alberto Contador en Richie Porte verloren onderweg dure seconden.

Na de sprintersetappe van gisteren, bood het parcours vandaag tussen Saint-Lô - Cherbourg meer kansen voor aanvallers en punchers. Dat had Jasper Stuyven goed begrepen en onze talentvolle landgenoot van Trek-Segafredo glipte mee in een vroege vlucht met bolletjestrui Paul Voss (Bora-Argon), zijn ploegmakker Cesare Benedetti (Bora-Argon 18) en de Noor Vegard Breen (Fortuneo).

Stuyven en co reden weg vanaf de eerste kilometer en aangezien de Dimension Data-jongens van gele trui Mark Cavendish lieten begaan, groeide hun voorsprong relatief snel aan tot zes minuten. Het tempo in het peloton stokte ook toen bij een stevige valpartij onder meer Michael Matthews (Orica), Rui Costa (Lampre), Tony Martin (Etixx-Quickstep) en alweer Alberto Contador (Tinkoff) schade opliepen (lees meer ).

Super Stuyven strandt op 500 meter van gele droom, Sagan triomfeert
Foto: BELGA

Flandrien Stuyven lustte het regenweer in Noord-Frankrijk wel en klom zichzelf onderweg virtueel in de bollen. In het peloton had men niet begrepen welk vlees er vooraan in de kopgroep zat en gaf men Stuyven en co teveel ruimte. Met een voorsprong van anderhalve minuut mochten de drie leiders (Benedetti was ondertussen gelost) beginnen aan de laatste tien kilometer. Op de nijdige slotklim reed de 24-jarige Leuvenaar zijn twee overgebleven medevluchters los uit het wiel. Wat volgde was een glorieuze en monumentale solo van Stuyven richting finish, te vergelijken met zijn exploot in Kuurne-Brussel-Kuurne in het begin van het seizoen. Helaas dit keer zonder succes. Stuyven viel stil op de steile slotklim en werd op 500 meter van de finish overvleugeld door de sterkste punchers van het peloton.

Super Stuyven strandt op 500 meter van gele droom, Sagan triomfeert
Foto: BELGA

De laatste rechte lijn bergop was gesneden koek voor Peter Sagan. De wereldkampioen overvleugelde Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde, Daniel Martin en Michael Matthews. Greg Van Avermaet geraakte ingesloten en werd de beste Belg op de achtste plaats. De viervoudige groene trui rekent zo af met het feit dat hij al drie jaar geen Tourrit meer kon winnen. Bovendien neemt de Slovaak ook de gele trui over van Mark Cavendish. En heeft hij nu al de groene trui te pakken. Voor Sagan is het de zevende overwinning van het seizoen. Hij won dit jaar onder meer al Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en etappes in de Ronde van Californië en Zwitserland. Sagan dacht trouwens dat hij voor de derde plaats sprintte (lees meer ).

Verliezers van de dag bij de klassementsmannen waren Richie Porte (pech) en Alberto Contador (valpartij). Contador verloor een minuutje, Porte bijna twee minuten op Froome en Quintana

Morgen nieuwe kans voor sprinters

Maandag zijn de sprintersploegen opnieuw aan zet in de Ronde van Frankrijk. Tussen kuststadje Granville (Normandië) en Angers (Maine-et-Loire) ligt er enkel in het begin van de etappe een helling van vierde categorie. Ideaal om een lange vlucht op poten te zetten. Met een vlak vervolg van 200 kilometer maakt deze ontsnapping echter geen schijn van kans tegen de sprintersploegen (lees meer ).

Rituitslag

1. Peter Sagan (Slk/TNK)

2. Julian Alaphilippe (Fra/EQS) op 0:00

3. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 0:00

4. Daniel Martin (Ier/EQS) 0:00

5. Michael Matthews (Aus/OBE) 0:00

6. Wilco Kelderman (Ned/TLJ) 0:00

7. Tony Gallopin (Fra/LTS) 0:00

8. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:00

9. Bauke Mollema (Ned/TFS) 0:00

10. Chris Froome (GBr/SKY) 0:00

Klassement

1. Peter Sagan (Slk/TNK)

2. Julian Alaphilippe (Fra/EQS) op 0:08

3. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 0:10

4. Warren Barguil (Fra/TGA) 0:14

5. Chris Froome (GBr/SKY) 0:14

6. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:14

7. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:14

8. Roman Kreuziger (Tsj/TNK) 0:14

9. Simon Gerrans (Aus/OBE) 0:14

10. Daniel Martin (Ier/EQS) 0:14

Bekijk hier de volledige rituitslag en het klassement.

Super Stuyven strandt op 500 meter van gele droom, Sagan triomfeert
Foto: REUTERS
Super Stuyven strandt op 500 meter van gele droom, Sagan triomfeert
Foto: AFP
Super Stuyven strandt op 500 meter van gele droom, Sagan triomfeert
Foto: REUTERS

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in