Hannes Obreno heeft zondag op de finaledag van de prestigieuze Henley Royal Regatta voor een stuntzege gezorgd. De 25-jarige Brugse skiffeur versloeg in een rechtstreeks duel de 12 jaar oudere Mahé Drysdale, regerend olympisch kampioen in de skiff. De Nieuw-Zeelander greep zo voor meer dan 60.000 toeschouwers naast een zesde Diamond Scull Trophy.

Obreno nam van meet af aan het heft in handen. Ondanks een lichte tegenwind dwong Obreno, vijftien kilogram lichter dan de Nieuw-Zeelander, de olympische kampioen tot achtervolgen. Drysdale viel meerdere keren verwoed aan en even voorbij halfweg nam hij de leiding even over. Maar Obreno joeg zijn tempo enkele halen omhoog en gleed Drysdale meteen weer voorbij. Een ontzette Drysdale viel in het slotkwart nog meermaals aan, maar de Belg smoorde elk offensief in de kiem. Uiteindelijk finishte Drysdale op twee bootlengtes van Obreno, die volgende maand België vertegenwoordigt op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

“Zo’n stunt doet ontzettend deugd, vooral na wat Hannes vorig jaar overkwam. Normaliter had hij zich op het WK 2015 binnen de top negen moeten roeien, maar dat gebeurde dus niet en we hebben daar nog steeds geen verklaring voor”, verklaarde Obreno’s coach Dirk Crois, zilveren medaillewinnaar op de Spelen in 1984. “Gelukkig kon Hannes dat olympisch ticket in de laatste kwalificatierace veroveren. En hier in Henley bewees hij dat hij nu sterker is dan ooit.”

“We spraken af dat Hannes telkens snel van start zou gaan, wat voorsprong zou nemen en dan zou proberen het tempo van zijn tegenstander onder controle te houden. Hannes deed dit schitterend in de vorige drie wedstrijden en stootte zo door naar de finale. Dat hij dit ook tegen Drysdale zou kunnen, hebben we nooit voor mogelijk gehouden. Dit is een geweldige opsteker in onze voorbereiding op Rio. We zullen nu volop genieten van deze stunt, maar vanaf morgen staan we met beide voeten terug op de grond en gaan we opnieuw keihard aan de slag, want over vier weken beginnen de Spelen”, besloot Crois.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in