‘Geen vervuilende auto’s meer in Vlaanderen in 2030’
Foto: VUM

Als het van Bart Tommelein afhangt, worden er in 2030 geen vervuilende auto’s meer verkocht in Vlaanderen. Dat heeft de Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie zondagmiddag gezegd in VTM NIEUWS. De Vlaamse regering heeft alvast 1 miljoen euro vrijgemaakt om die weg op te gaan.

De ambities van de Vlaamse regering inzake groene wagens zijn bekend. Tegen 2020 moeten er 100.000 propere auto’s rondrijden in Vlaanderen (elektrische wagens en voertuigen op aardgas). Om consumenten te overhalen, zijn er premies en fiscale voordelen, en zouden er tegen 2020 bijvoorbeeld ook 5.000 laadpunten voor elektrische wagens moeten zijn, net als extra tankstations voor aardgas (CNG).

De Vlaamse regering heeft vrijdag een budget van 1 miljoen euro vrijgemaakt voor allerlei projecten om het vervoer milieuvriendelijker te maken.

De persoonlijke ambitie van Tommelein reikt verder dan 2020. 'We moeten op termijn volledig weg van fossiele brandstoffen', aldus de Open Vld-minister. 'Persoonlijk ben ik er voorstander van om vanaf 2030 alleen nog auto’s die op schone energie rijden te verkopen in Vlaanderen.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in