‘Europa heeft zelf schuld aan Brexit’
Foto: Bart Dewaele

Europa heeft het aan zichzelf te danken dat steeds meer mensen zich afkeren van de Europese Unie. Dat schrijft econoom Paul De Grauwe op zijn weblog.

De Europese Unie heeft vandaag bij heel wat mensen een negatief imago. Dat heeft volgens De Grauwe alles te maken met het onvermogen van de Europese Unie om een mechanisme op te zetten dat de verliezers van de globalisering beschermt.

Terwijl de Europese Unie de poorten van de Europese economie heeft opengezet voor de globalisering, beschikt het niet over de middelen om de mensen die verliezen bij die trend te compenseren. Het sociale beleid in de verschillende lidstaten is immers in handen van de nationale overheden.

Volgens De Grauwe heeft de Unie het de mensen die het al moeilijk hadden door de globalisering de voorbije vijf jaar nog moeilijker gemaakt. ‘Ook de structurele hervormingen die de Europese Unie oplegt, hebben er voor gezorgd dat precies die mensen het nog moeilijker krijgen’, schrijft De Grauwe.

De econoom waarschuwt dat de oproer en ontevredenheid in de EU nog zal toenemen als de Europese Unie vasthoudt aan haar beleid van bezuinigingen en structurele hervormingen. Voor De Grauwe moet Europa geen structurele hervormingen meer opleggen omdat het verband tussen die hervormingen en economische groei vrij zwak is.

Daarbovenop moet er ook werk gemaakt worden van het stimuleren van overheidsinvesteringen, aldus De Grauwe nog.

Lees de volledige blogpost van Paul De Grauwe