Onkruidverdelger Roundup mag nog even gebruikt worden
Foto: REUTERS

’s Werelds bekendste en meest verkochte onkruidverdelger, gefabriceerd in de Antwerpse haven, mag van Europa nu toch tot eind volgend jaar worden gebruikt. Aan die beslissing ging zwaar gekibbel vooraf, want er zijn wetenschappelijke gegevens die erop wijzen dat glyfosaat – denk aan het populaire Roundup – kankerverwekkend is. Een definitief verbod kan de Antwerpse Monsanto-fabriek 750 jobs kosten. Dat schrijft Het Nieuwsblad op zondag.

Veel tuiniers hebben ze op de planken van hun tuinhuisje staan, de onkruidverdelgers RoundUp en Weedolin. Het zijn populaire en zeer doeltreffende middeltjes tegen indringers in de tuin of op het veld, en allemaal op basis van het actieve bestanddeel glyfosaat.

En dus dacht iedereen, producenten als Monsanto op kop, dat Europa tegen 1 juli zonder veel gedoe een nieuwe vergunning voor glyfosaat, geldig voor vijftien jaar, zou goedkeuren. Tot het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) plots met een rapport kwam dat stelde dat glyfosaat “mogelijk kankerverwekkend” is.

In het Europees Parlement zat het spel meteen op de wagen. Een eerste compromis, een vergunning van ‘maar’ tien jaar, bleek onvoldoende om de Europese lidstaten op één lijn te krijgen. Nadat de Europese lidstaten nog andere compromissen hadden geweigerd – België stemde wel in met een 10-jarige verlenging – krijgt glyfosaat in Europa nu een voorlopige verlenging van 18 maanden, dus tot eind 2017, zegt EU-commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis.

Onenigheid

De bedoeling is dat het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen in tussentijd een duidelijk standpunt inneemt over het mogelijke kankerverwekkende karakter van glyfosaat. Want daarover is intussen de grootste onduidelijkheid gerezen. Zowel het Europese voedselagentschap als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), nochtans een partnerorganisatie van het verontruste IARC, menen immers dat het “onwaarschijnlijk” is dat glyfosaat kanker zou veroorzaken.

Ook in ons land gaan grote hoeveelheden glyfosaat over de toonbanken, zowel richting particulieren en landbouwers als naar Infrabel, dat met de verdelger de spoorwegbeddingen onkruidvrij houdt uit veiligheidsoverwegingen. Een van de grootste producenten, Monsanto, heeft in de Antwerpse haven zelfs een gigantische fabriek staan, goed voor zo’n 750 werknemers. Vandaaruit wordt de onkruidverdelger Roundup, Monsanto’s belangrijkste merk, richting de Europese en Aziatische markt verspreid.

In een gesprek met zakenkrant De Tijd geeft fabrieksdirecteur Frank Lingier toe dat onder de werknemers zenuwachtigheid heerst. Want als er eind volgend jaar toch een verbod komt op glyfosaat, zal dat voor het personeel niet zonder gevolgen blijven. “Maar we blijven er vertrouwen in hebben dat het goedkomt.”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in