De jihadisten die vrijdagavond en -nacht twintig buitenlanders doodden in een restaurant in de Bengalese hoofdstad Dhaka waren geen lid van Islamitische Staat (IS), maar wel van een lokale groepering. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Asaduzzaman Khan zondag.

'Ze waren lid van de Jamaeytul Mujahdeen Bangladesh', aldus de minister. 'Hun band met IS was onbestaande.' De groepering waar hij naar verwijst, is al meer dan tien jaar verboden in Bangladesh.

Bij de gijzelingsactie in een restaurant dat vooral bij buitenlanders populair is, brachten de zeven terroristen twintig buitenlanders om het leven. Het is al zeker dat er negen Italianen, zeven Japanners en een Amerikaan onder de slachtoffers waren. Ook zes van de gijzelnemers en twee agenten lieten het leven.

IS eiste relatief snel de actie op, maar de regering van Bangladesh ontkent ook nu weer dat er buitenlandse jihadistische groeperingen in het land actief zijn - en al helemaal niet IS.

Minister van Binnenlandse Zaken Khan zegt dat alle gijzelnemers van gematigde families afkomstig zijn en ook aan de universiteit hebben gestudeerd. 'Niemand van hen ging naar een madrassa (koranschool).' Hoe zijn ze dan jihadist geworden? Khan: 'Dat is de mode geworden'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in