Regisseur Michael Cimino overleden
Foto: AP

De Amerikaanse regisseur Michael Cimino is zaterdag op 77-jarige leeftijd gestorven. Voor 'The Deer Hunter', zijn meesterwerk uit 1979, won hij een Oscar voor beste regisseur.

Michael Cimino werd op 3 februari 1939 geboren in New York. Hij studeerde schilderkunst aan de prestigieuze universiteit van Yale, en begon zijn filmcarrière als scenarioschrijver. Zo schreef hij de scenario’s van 'Silent Running' en 'Magnum Force', de tweede film rond het personage van inspecteur Harry.

In 1974 maakt hij met 'Thunderbolt and Lightfood' de overstap naar het regisseren, een film met Clint Eastwood en Jeff Bridges in de hoofdrollen. Echt succes kent hij pas met 'The Deer Hunter', zijn tweede film uit 1978. Met het oorlogsdrama over de vriendschap tussen drie Vietnamveteranen wint hij in 1979 vijf Oscars (beste film, beste regisseur, beste acteur in bijrol, beste montage en beste geluid).

Zijn derde film 'Heaven’s Gate' komt in 1980 uit, maar wordt een commerciële flop. De eerste versie was3 uur en 39 minuten lang, en werd door het publiek te langdradig bevonden. Een jaar later kwam een ingekorte versie in de zalen, maar die toonde dan weer een verminkt verhaal. Op het filmfestival van Ventië wordt in 2012 een herwerkte versie van de film vertoond, waardoor het werk van Cimino in eer hersteld wordt.

De mislukte film, die filmmaatschappij United Artists trouwens in grote moeilijkheden bracht, blijft een smet op het blazoen van Cimino, die hierdoor de weinig benijdenswaardige titel van 'moordenaar van de niet-commerciële film' krijgt.

De New Yorker neemt nog vier keer plaats achter de camera, met als belangrijkste films 'Year of the Dragon' uit 1985 en zijn laatste film 'The Sunchaser' uit 1996.

Volgens de Franse website Allociné werkte Michael Cimino de laatste jaren aan een bewerking van 'La Condition humaine', de roman van André Malraux.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in