Dodentol aanslag Istanbul loopt op tot 45
Een personeelslid van de Atatürk luchthaven rouwt voor zijn omgekomen collega’s. Foto: AFP

Zaterdag, vier dagen na de drievoudige aanslag op de luchthaven Atatürk in Istanbul, is het aantal dodelijke slachtoffers opgelopen tot 45. Een Jordaniër is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken.

Met het overlijden van de Jordaniër is ook het aantal buitenlandse slachtoffers gestegen naar 20. Dat meldt persbureau DHA. Ook de drie zelfmoordterroristen kwamen om, maar die zijn niet in de dodentol opgenomen. Bij de aanslag van dinsdagavond werden ook bijna 240 mensen verwond.

Wat opvallend is aan de aanslag in Istanbul zijn de nationaliteiten van de daders: de zelfmoordenaars kwamen uit Rusland, Oezbekistan en Kirgizië.

De man die de leiding had, was Ahmet Chatayev, een Tsjetsjeen, volgens de Turkse krant Yeni Safak. De man was niet aan zijn proefstuk toe. Hij was eerder al eens opgepakt in Zweden, in 2008, met kalasjnikovs en explosieven in de auto, zo schrijft Het Laatste Nieuws. In zijn auto zat toen ook Saïd M’Nari, de Antwerpse jihadist die net werd opgepakt, en Aslambek Idrisov, die ooit aanslagen plande op de Navo.

Propaganda in het Russisch

De andere twee daders, zo bevestigde de Turkse overheid, waren van Oezbeekse en Kirgizische afkomst. Geen daders van Arabische afkomst, dus, maar inwoners van Rusland of de voormalige Sovjet-Unie.

Islamitische Staat, dat achter de aanslag op de Turkse luchthaven zou zitten, voert tegenwoordig steeds vaker propaganda in het Russisch en het Oezbeeks, om zo potentiële strijders en zelfmoordenaars te ronselen, aldus Michael Smith van Kronos Advisory aan Foreign Policy. Hij is een expert in IS-propaganda.