Couleur Café 2016 is vrijdag geopend in barre weersomstandigheden en met iets minder festivalgangers dan de voorbije jaren, volgens een eerste schatting van de organisatoren. De eerste festivaldag verliep wel zonder incidenten.

De terreurdreiging, de Belgische kwartfinale op het EK en de zware regen kon de aanwezige festvalgangers niet tegenhouden, die zich hadden uitgedost in de Belgische kleuren.

De Belgisch-Congolese rapper G.A.N opende het festival voor 3.500 toeschouwers in de Move-tent die 5.000 mensen aankan. De Frans-Cubaanse tweelingzusjes van Ibeyi vulden vanaf 17.30 uur drie vierde van de Univers-tent, die een capaciteit heeft van 10.000 mensen.

Tijdens het optreden van de Jamaicaanse Chronixx was de regen eerst een spelbreker, maar de artiest liet zich hierdoor niet van de wijs brengen en wist wat later het publiek alsnog te lokken. Brigitte wist de festigalgangers te verleiden met glitters, glamour en retro-indiepop.

De Rode Duivels scoorden hun eerste doelpunt aan het einde van het optreden van de legendarische discogroep Chic ft Nile Rodgers, die onze nationale ploeg hevig aanmoedigde. Dichtbij stond een groot scherm, waardoor de wedstrijd tegelijk gevolgd kon worden.

Selah Sue wist de moraal van het publiek na de teleurstellende Belgische nederlaag weer op te krikken. Zij wist ongetwijfeld de meeste toeschouwers te lokken naar haar optreden, Magic System sloot de avond af.