Assad: “Westen steunt ons in het geheim”
Foto: AP

Het Westen gebruikt dubbele standaarden: het steunt zowel de rebellen in Syrië als de regering. Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad gezegd in een vrijdag gepubliceerd interview met de Australische zender SBS TV. Publiekelijk kastijden ze ons, in het geheim sluiten ze akkoorden met ons af, aldus Assad. En meer van hetzelfde: “Ze vallen ons politiek aan en sturen ons hun functionarissen om onder de tafel te onderhandelen”.

In het ruim vijf jaar oude Syrië-conflict domineert als een mantra de Westerse roep om het ontslag van Assad. Diens ontslag geldt voor het Westen als een conditio sine qua non om tot een politieke oplossing te komen.

Assad haalt in het interview in het bijzonder uit naar de Verenigde Staten. Het beleid van Washington is al “mislukt in Jemen, Irak, Libië en Syrië”. “Ze hebben enkel chaos gecreëerd. En als ze willen, kunnen ze nog meer chaos scheppen, maar lost chaos het probleem op? Nee”, zei hij.

De VS leiden, een soort coalitie van bereidwilligen die in het Syrische conflict interveniëren, in tegenstelling tot Rusland zonder daarvoor door Damascus uitgenodigd te zijn.

In het interview bekritiseert Assad ook Groot-Brittannië, tot en met het Britse besluit om uit de EU te stappen. Op het eiland is “een soort opstand bezig tegen wat je derderangspolitici zou kunnen noemen”.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig