HP krijgt miljardenvergoeding van Oracle
Foto: BELGA

De Amerikaanse softwarereus Oracle zal landgenoot HP een boete van 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) moeten betalen. Oracle schond een contracttoen het de ontwikkeling stopzette van software voor HP’s toenmalige beloftevolle chip Itanium.

Dat besliste een jury in Californië. De boete is in lijn met de vordering van HP Entreprise, een van de twee opvolgers van het opgesplitste HP. Oracle zal in beroep gaan.

Toen Oracle zich in 2011 terugtrok uit de servers met een Itanium-chip, was dat een zware slag voor HP. De rechtbank moest bekijken of Oracle met de beslissing het eigen serverplatform bevoordeeld had.

HP argumenteerde dat het om contractbreuk ging met nefaste gevolgen voor de Itanium-servers. HP legde daarbij de link met de overname het jaar voordien van Sun Microsystems door Oracle. Sun produceerde onder meer servers.

Een van de juryleden zei dat het duidelijk was dat Orcale-CEO Mark Hurd en stichter Larry Ellison Hurds vorige werknemer, HP, wilden schaden. Hurd stapte in 2010 over van HP naar Oracle.