ANALYSE. Boris Johnson gokt en verliest
Foto: AFP
Boris Johnson, hét gezicht van het ‘Leave’-kamp, is dan toch geen kandidaat om David Cameron op te volgen als Brits premier. En was dat nu niet net zijn motief om voluit voor een Brexit te gaan?

De leiderschapscrisis bij de Britse Conservatieven, die woedt sinds het Brexit-referendum van vorige week, kende gisteren een volstrekt onverwachte wending.

Boris Johnson (52), de excentrieke oud-burgemeester van Londen en hét campagneboegbeeld van Leave, kondigde gisteren vlak voor de deadline waarvoor kandidaten zich konden aanmelden, aan dat hij zichzelf toch niet ziet als leider van het land. Een totaal gebrek aan verantwoordelijkheidszin van Johnson, die de Leave-kiezers nu met de gevolgen laat zitten van de puinhoop die hij mee heeft veroorzaakt? Eigenlijk kon hij moeilijk anders.

Gove

’s Ochtends had Michael Gove, de  gerespecteerde minister van Justitie en de man die samen met Johnson  campagne voor Leave had gevoerd, aangekondigd dat hij liever zélf kandidaat is voor het leiderschap bij  de Tories. ‘Terwijl Gove juist zo belangrijk was voor Boris Johnson’, reageert Steven Fielding van de universiteit van Nottingham. ‘Gove kon Boris Johnson geloofwaardig maken als leider. Met zijn steun hoopte Johnson een brug te kunnen slaan naar sceptische Tories, en wie weet zou hij zelfs de kliek  rondom Cameron naar zijn kant kunnen overhalen. Een totale misrekening.’ 

Boris Johnson reed dan wel voor het Leave-kamp, maar hij kon bij velen de indruk niet wegnemen dat hij de Brexit-campagne puur gebruikte om zijn persoonlijke politieke ambities te vervullen: na David Cameron verhuizen naar Downing Street 10. Gezaghebbende stemmen zijn blijven twijfelen hoezeer  Johnson zelf wel van zo’n Brexit overtuigd was.

Winston Churchill

Tot zijn opgemerkte aankondiging gisteren had niemand in het Verenigd Koninkrijk sinds het Brexit-referendum nog wat van hem  gehoord. Hij kwam ook niet met een plan na de Brexit voor de dag. Het lijkt erop dat Johnson heeft gegokt, en zwaar heeft verloren. De favoriet om de leiderschapsverkiezing te winnen is nu overigens niet Michael Gove, maar wel Theresa May, de minister van Binnenlandse Zaken. Allicht wordt zij de lachende derde. 

Is hiermee het laatste woord over Boris Johnson gezegd?  Steven Fielding waarschuwt: ‘Net als Winston Churchill, zijn grote voorbeeld, heeft ook hij de ongelooflijke gave een comeback te maken.’