Rechter fluit Elke Sleurs terug in rechtszaak tegen International Polar Foundation
Poolreiziger Alain Hubert van IPF Foto: IPF

De gerechtelijke stappen die staatssecretaris voor Wetenschappen Elke Sleurs (N-VA) ondernam tegen de International Polar Foundation (IPF) en voorzitter Alain Hubert zijn door het hof van beroep op 16 juni ongegrond verklaard.

Dat meldt de IPF donderdag. Bij het kabinet van Sleurs nuanceert men en wijst men erop dat het slechts om een uitspraak gaat in een van de twaalf procedures tussen de IPF en de Belgische staat.

Sleurs ondernam vorig jaar gerechtelijke stappen tegen de IPF en Hubert omdat die volgens haar materiaal hadden ontvreemd op het poolstation Prinses Elisabeth op de Zuidpool. Volgens de staatssecretaris ging het onder meer om een kraan, een graafmachine, gps-apparatuur, een generator, brandstof, werktuigen zoals schoppen en koevoeten en ook een hele hoop voedsel. Sleurs eiste daarom via juridische weg 300.000 euro.

De IPF en Hubert op hun beurt waren van oordeel dat Sleurs unilateraal het contract tussen hen beide opzegde en dat ze zich goederen van het IPF heeft toegeëigend.

De Foundation laat weten dat de gerechtelijke stappen die de staatssecretaris tegen de IPF ondernomen had ongegrond zijn. ‘Die beslissing bevestigt de legitimiteit van de aanwezigheid van de IPF op de Zuidpool en de basis Prinses Elisabeth, waarvan ze eigenaar is, om nationaal en internationaal onderzoek te steunen’, luidt het.

Slechts een van de twaalf procedures

Het kabinet van staatssecretaris Elke Sleurs nuanceert: ‘Het gaat om een vonnis in slechts een van de twaalf procedures die lopen tussen de IPF en de Belgische staat bij verschillende rechtsinstanties’, aldus de woordvoerder de staatssecretaris. ‘Dat is dus zeer beperkt en zeer voorlopig en nog absoluut geen beslechting van de hele situatie.’

De bewuste uitspraak van 16 juni bepaalt volgens de woordvoerder van Sleurs dat de IPF geen dwangsommen meer verschuldigd is, dat alles wat de Foundation de staat teruggegeven heeft in handen van de staat blijft, en dat wat de IPF nog niet teruggegeven heeft aan de staat, voorlopig ook niet teruggegeven moet worden.

De IPF mag ook naar de poolbasis afreizen, maar enkel als dat de werking van de overheid op de basis niet stoort. ‘Gebeurt dat wel dan kunnen wij opnieuw dwangsommen eisen.’ ‘In het vonnis staat ook nergens dat de basis eigendom is van de IPF’, besluit het kabinet van Sleurs.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in