Kansarmoede bij kinderen blijft toegenomen
Foto: David Rozing

Twaalf procent van de zeer jonge kinderen in Vlaanderen groeide in 2015 op in kansarmoede. Meer dan de helft van de kinderen in kansarmoede woont in de 13 centrumsteden, 63,9 procent heeft een moeder van niet-Belgische origine. Dat blijkt donderdag uit de kansarmoede-index van Kind en Gezin, die met 0,6 procentpunt steeg tegenover 2014.

De cijfers komen uit de jaarlijkse kansarmoede-index van Kind en Gezin, die met 0,6 procentpunt steeg tegenover 2014. De index ligt het hoogst in de provincies Antwerpen en Limburg. Kansarmoede komt meer voor in een stedelijke context. Zo leeft in de grootsteden 1 op de 4 van de pasgeborenen in kansarmoede, in de centrumsteden gaat het om 15 procent. Ruim 50 procent van de kinderen in kansarmoede leeft in 13 steden (de 2 grootsteden en de 11 andere centrumsteden).

Ook de origine van de moeder is bepalend. 64 procent van de kinderen die opgroeien in kansarmoede heeft een moeder die bij haar geboorte niet de Belgische nationaliteit had. In veel gevallen zijn die niet-Belgische nationaliteiten van Afrikaanse origine.

In Antwerpen heeft 73,2 procent van de kinderen in kansarmoede een moeder die bij haar geboorte niet de Belgische nationaliteit had. In West-Vlaanderen gaat het om 45,3 procent. De kansarmoede-index bij kinderen waarvan de moeder bij haar geboorte niet de Belgische nationaliteit had, ligt met 30,1 procent heel wat hoger dan de 5,5 procent bij kinderen met een moeder van Belgische origine.

Kansarmoede is, volgens de officiële definitie ‘een duurzame toestand waarbij mensen beknot worden in hun kansen om voldoende deel te nemen aan maatschappelijk hooggewaardeerde goederen, zoals onderwijs, arbeid en huisvesting’. Om na te gaan of er sprake is van kansarmoede kijkt Kind en Gezin naar diverse criteria zoals onder andere het maandinkomen van het gezin, de opleiding van de ouders en hun arbeidssituatie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig