Komt er een TGV-halte speciaal voor de panda's?
Foto: Photo News
Voor 40 miljoen euro moet het lukken: een stopplaats voor de TGV, de Thalys en de Eurostar in Maffle, een gehucht in Henegouwen dat niet ver van Pairi Daiza ligt.

Al ruim een jaar broedt voormalig federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) op een plan: ze wil de hogesnelheidstreinen laten stoppen in Maffle, een deelgemeente van Aat. Zelf is ze burgemeester van Jurbeke, dat op een kwartiertje rijden ligt.

Momenteel razen de TGV, de Thalys en de Eurostar samen een veertigtal keer per dag voorbij Maffle. ‘Wij willen dat er vier keer per dag halt wordt gehouden: twee keer ’s ochtends en twee keer ’s avonds. Het traject zou dan vijf tot zeven minuten langer duren’, zegt Galant. Ze wijst erop dat de lijn 90 (Bergen-Denderleeuw) het gehucht al aandoet. Ook lijn 94 (Moeskroen-Brussel) ligt in de buurt.

De kostprijs om van Maffle een volwaardige stopplaats te maken schat ze op veertig miljoen euro. Momentaal staan er enkel twee schuilhuisjes en ligt er wat grind. De bouwwerken zouden onder meer bestaan uit twee extra sporen, twee perrons, een oversteekplaats en een parking met duizend plaatsen.