Rusthuis in Diest mocht euthanasie van bejaarde vrouw niet weigeren
Foto: Photo News

De burgerlijke rechtbank van Leuven heeft woensdag de directie van Huize Sint-Augustinus in Diest veroordeeld voor de weigering van een euthanasie in het woonzorgcentrum in augustus 2011. De overkoepelende vzw Sint-Annendael Grauwzusters moet een morele schadevergoeding van 6.000 euro betalen aan de familie van de bejaarde vrouw, die uiteindelijk thuis moest sterven.

De directie van woonzorgcentrum Huize Sint-Augustinus uit Diest moest zich verantwoorden omdat het de euthanasie van de 74-jarige Mariette Buntjens uit Laakdal verhinderde. Het katholieke rusthuis weigerde een huisarts de toegang voor een afgesproken levensbeëindiging. De bejaarde vrouw, die leed aan een uitgezaaide longtumor, werd met de ambulance naar huis gebracht. Uiteindelijk werd de euthanasie daar uitgevoerd.

De rechters volgden de eis van de drie kinderen van de vrouw. Zij kregen een schadevergoeding van 3.000 euro voor de overleden moeder en 1.000 euro per kind.

Het rusthuis had volgens de rechtbank niet het recht om tussen te komen in het akkoord tussen de patiënte en de behandelende huisarts. De directie kon niet aantonen dat niet voldaan was aan de wettelijke voorwaarden en mocht de bejaarde vrouw niet doorsturen naar een andere instelling.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig