Waarom een week vakantie eigenlijk te kort is
Foto: AFP

De zomerperiode staat voor de deur en dat betekent voor velen vakantie. Hopelijk voor u heeft u een langere vakantie gepland, in plaats van verschillende kortere periodes, want we zouden gemiddeld acht dagen nodig hebben om echt te kunnen ontspannen, zo blijkt uit onderzoek.

De files en gedoe met het openbaar vervoer laten we tijdens onze vakantie misschien wel achterwege, maar de stress op het werk laten we niet zo gemakkelijk achter, zo blijkt.

Studies tonen aan dat we gemiddeld acht dagen vakantie nodig hebben om echt los te komen, alle stress van ons af te schudden en de batterijen opnieuw op te laden, zegt Fanya Verhenne, psychologe en stafmedewerker geestelijke gezondheisbevordering bij Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (ViGez).

‘Eén langere vakantie is daarom beter dan er geregeld een paar daagjes tussenuit te knijpen. Op één voorwaarde: dat je die rustperiode niet meteen vol plant met verplichtingen. Want dan vervang je gewoon de ene stress door de andere.’

Drie tips voor een zorgeloze vakantie:

Negeer je mailbox

Door de smartphone zijn we zelf aan de andere kant van de aardbol bereikbaar, maar dat is geen goede zaak. Je stelt niet voor niets een out of office in, laat die dan ook zijn werk doen.

Vertrouw op collega’s

Niemand is onmisbaar. Neem de dag voor je vakantie de tijd om je collega’s te briefen over belangrijke zaken. Aanvaard dat werk dat je uitbesteedt nooit helemaal op dezelfde manier zal worden afgehandeld als wanneer je het zelf zou doen.

Terug? Eerst acclimatiseren

Plan op je eerste werkdag geen belangrijke vergaderingen, maar neem de tijd om e-mails te lezen en te beantwoorden, en te kijken welke taken die zijn uitgevoerd tijdens je afwezigheid eventueel moeten worden bijgestuurd.