Nexit-referendum haalt 56.000 handtekeningen op
Ook Geert Wilders en zijn PVV zijn voorstander van een Nexit. Foto: epa

Een initiatief voor een referendum om Nederland uit de Europese Unie te krijgen (Nexit), heeft zo’n 56.000 steunbetuigingen opgeleverd. De twee initiatiefnemers uit Nederlands Limburg overhandigden de handtekeningen dinsdag aan parlementsleden in Den Haag.

De initiatiefnemers begonnen enkele maanden geleden met de actie en zeiden tevreden te zijn met het resultaat. Onder hen ook Thierry Baudet, de sterke man achter het Oekraïne-referendum dat enkele maanden geleden georganiseerd werd in Nederland. Zij vinden de huidige Europese Unie te ondemocratisch. Zij willen wel economische samenwerking.

Het Nederlandse parlement hield maandagavond nog een debat over de gevolgen van de Britse uittreding uit de Europese Unie, de zogenoemde Brexit. Een grote meerderheid van de Kamerleden maakte duidelijk tegen een vertrek van Nederland uit de Unie te zijn. De meeste partijen wezen ook een Nexit-referendum af. Onder hen ook D66, normaal een uitgesproken voorstander van volksraadplegingen.

De PVV van Geert Wilders riep vridjag na de Brexit wel al op tot een Nexit. 'De Nederlanders willen weer baas zijn over hun eigen budget, hun grenzen en hun immigratiepolitiek', klonk het toen bij Wilders, die van een Nexit een centraal thema wil maken in zijn campagne volgend jaar. 'Er moet daar zo snel mogelijk een referendum over komen.'

Volgens de Nederlandse grondwet is een dergelijke raadpleging niet eens mogelijk. Het referendum moet namelijk gaan over wetten en verdragen die al werden aangenomen, maar nog niet in werking getreden zijn.