Rustig en ongestoord van je lievelingsmuziek genieten, er zijn heel wat plekken waar het je niet gegund is. De QuietComfort 35, een nieuwe draadloze hoofdtelefoon van Bose, past daar een mouw aan: plaats de schelpen over je oren, en je hoort werkelijk niets meer van het straatlawaai of getater in de trein.

Het geheim van de QC35: akoestische noise cancelling. Microfoontjes aan de buiten- én binnenkant van de oorschelpen registreren elk ongewenst omgevingsgeluid en filteren dat vervolgens weg aan de hand van een tegengesteld onderdrukkingssignaal – ook wel ‘antigeluid’ genoemd. Wat overblijft is de muziek, tegen een achtergrond van stilte.

Draadloos of bekabeld

Bose heeft een naam hoog te houden als het op noise cancelling aankomt. De in 2014 geïntroduceerde QuietComfort 25 geldt zo’n beetje als de referentie in dit marktsegment. Dat is echter een hoofdtelefoon met kabel, terwijl de QC35 zijn ding volledig draadloos doet, via een bluetooth-verbinding. We waren dan ook erg benieuwd of de nieuwkomer hetzelfde hoge niveau haalt, qua geluidskwaliteit én noise cancelling, als zijn bekabelde broer.

Overigens is ook de QC35 nog steeds via een kabeltje met je smartphone of draagbare muziekspeler te verbinden. Wanneer de oplaadbare accu er (na ongeveer 20 uur) onverhoopt de brui aan geeft, kan je op die manier toch nog naar je muziek luisteren, zij het zonder de noise cancelling-functie. Ook de volume- en play/pauze-buttons op de rechter oorschelp reageren enkel bij een draadloze verbinding. Het kabeltje komt tevens van pas op plaatsen waar je geen bluetooth-koppeling màg gebruiken, zoals in het vliegtuig. Bose levert trouwens geen standaard audiokabeltje mee, maar een speciaal exemplaar dat aan de hoofdtelefoonzijde uitmondt in een 2,5 mm plug. Niet kwijtraken dus.

Bose Connect-app

Je kan de QuietComfort 35 op de geijkte manier pairen via bluetooth of gebruik maken van de NFC-functie, waarbij het volstaat om de hoofdtelefoon even tegen de (compatibele) muziekspeler te tikken. De Bose Connect-app voor iOS en Android maakt het erg makkelijk om te schakelen tussen verschillende (eerder aangekoppelde) smartphones of mp3-spelers, de naam van de hoofdtelefoon te veranderen en om updates voor het toestel binnen te halen. Je kan via de app ook het volume regelen en de accustatus van de QC35 controleren, maar een equalizer schittert door afwezigheid. Om de klankkleur bij te sturen zul je dus een uitstapje moeten maken naar de equalizer van de afspeel-app van dienst, zoals Deezer of Spotify.

Het design van de hoofdtelefoon, beschikbaar in zwart en zilver, lijkt sterk op dat van de QC25, en hetzelfde geldt daarom voor het draagcomfort. Met z’n superzachte oorkussens (van synthetisch proteïneleer) en lichte gewicht zit de QuietComfort 35 ronduit heerlijk. Je merkt zelfs nauwelijks dat je hem op hebt staan, en ook na langere tijd treedt er geen onplezierige druk op.

Sound of Silence

En de klank? Ook op dat punt lijkt Bose geen concessies te hebben gedaan. De draadloze QC35 klinkt met andere woorden net zo goed als de QC25 mét kabel: helder, warm en vol, maar vooral zonder storend omgevingsgeluid. Van het suizen van de wind tot het bulderen van een vliegtuigmotor, de noise cancelling filtert hoegenaamd alles weg. Dat zorgt er ook voor dat je de muziek minder luid hoeft te zetten om te genieten, wat dan weer kan helpen om gehoorschade tegen te gaan.

Kortom, de QC35 is de beste draadloze hoofdtelefoon met noise cancelling die we al in handen kregen. Het hebbeding kost een stevige € 379,95 (mooie draagtas inbegrepen), maar de stilte, het luistergenot en het hoge draagcomfort zijn goud waard. Voor de volledigheid: de Bose QuietComfort 25 met kabel kost € 329,95.