Radio-dj krijgt ook in beroep geen celstraf in verkrachtingszaak
(themabeeld) Foto: Marc Herremans
Het Gentse hof van beroep geeft de radio-dj die een vrouw verkracht heeft tijdens zijn uitzending net als in eerste aanleg de gunst van de opschorting verleend. Hij moet wel psychotherapie volgen en zich laten behandel voor zijn drank- en druggebruik. 'Dit arrest ontmoedigt slachtoffers om aangifte te doen', reageert slachtoffervereniging 'Wij Spreken Voor Onszelf'.

In Gent werd een 35-jarige presentator van de lokale radio Urgent.fm beschuldigd van verkrachting. De rechter achtte begin februari van dit jaar de feiten bewezen maar sprak opschorting van uitspraak uit. Dit wil zeggen dat er geen straf wordt uitgesproken en dat de beklaagde zich gedurende een bepaalde probatieperiode aan verschillende voorwaarden moet houden.

Het slachtoffer ging niet in beroep tegen die beslissing, maar het openbaar ministerie wel. Dat vond de strafmaat (die er geen is) te laag.

Maar ook het hof van beroep heeft de radio-dj nu de gunst van de opschorting verleend. De rechter in beroep legde wel bijkomende probatievoorwaarden op die twee jaar lang gelden. De man moet een aangepaste psychotherapie volgen en zich laten behandelen voor zijn drank- en druggebruik.

'Het hof veroordeelt de feiten op zich', zei de rechter. 'Neen betekent neen en geen enkele vrouw komt naar een eerste afspraak om seks te hebben.'

Gezien zijn blanco strafblad en het lage risicio op recidive oordeelt het hof dat de probatiemaatregelen volstaan. 'De behandeling zal de beklaagde ook helpen om zijn impulsen onder controle te houden', klinkt het.

'Mijn cliënt is bijzonder opgelucht met dit resultaat', reageert Francis De Decker, advocaat van de dj. 'Het Hof heeft een correcte analyse gemaakt van de feiten en rekening gehouden met de zeer specifieke omstandigheden en de persoonlijkheid van de man. Na alle commotie die het vonnis in eerste aanleg heeft veroorzaakt, is men er toch in geslaagd niet te veralgemenen. Dit is correcte rechtspraak. Mijn cliënt heeft trouwens in het verleden al aangegeven dat hij open staat voor dit soort voorwaarden.'

Liesbeth Kennes, de woordvoerder van slachtoffervereniging 'Wij Spreken voor Onszelf', noemt het arrest een 'kaakslag voor slachtoffers'.

'Deze beslissing ontmoedigt slachtoffers om aangifte te doen. Het gebeurt zelden dat een dader toegeeft dat hij een verkrachting heeft gepleegd. Dat is in deze zaak wel gebeurd en toch wordt daar geen gevolg aan gegeven.'

Veel kritiek

De feiten vonden eind 2014 in een radiostudio van Urgent.fm in Gent plaats. Slachtoffer en dader hadden elkaar op het festival Gent Jazz leren kennen. De vrouw kwam naar de radiostudio en er werd gekust. De beklaagde raakte ‘dermate opgewonden dat hij het slachtoffer zonder toestemming penetreerde’, aldus de rechtbank in eerste aanleg, die vond dat het ‘niet om een brutale verkrachting’ ging.

Die argumentatie oogst toen veel kritiek. ‘Het meisje heeft vijf keer neen gezegd. Wat begreep hij daar niet aan?’, vroeg Magda De Meyer (Vrouwenraad) zich af. Ook staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) was niet te spreken over de eerste uitspraak: ‘Wanneer een verkrachter ongestraft vrijkomt, geef je aan alle andere slachtoffers het signaal: het heeft geen zin om aangifte te doen. Terwijl we hen net moeten aanmoedigen om wél aangifte te doen.’ 

Rel rond minister Geens

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) opperde het idee om rechters de mogelijkheid te ontnemen om in verkrachtingszaken de gunst van de opschorting uit te spreken en stelde dat rechters een betere vorming moeten krijgen om om te gaan met verkrachtingszaken. Het College van Hoven en Rechtbanken vond dat daardoor de principes van de scheiding der machten en de onafhankelijkheid van de rechter in gevaar kwamen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in