Britse minister van Financiën probeert markten te sussen
Foto: REUTERS

George Osborne, de huidige minister van Financiën van Groot-Brittannië zegt dat de Britse economie een aanpassingsperiode van ‘enkele maanden’ zal nodig hebben om de schok van de Brexit op te vangen. Maar de economie is sterk genoeg om daar in te slagen. Dat verzekerde hij in een toespraak, voor het openen van de beurs.

Osborne hield zijn toespraak al om 7.00 uur lokale tijd. Het is niet toevallig dat hij voor dat vroege uur kiest. Hij doet dat nog voor de aanvang van de beurshandel in de Londense City, maar kort genoeg op voorhand, zodat de impact van zijn boodschap nog niet verloren is bij het luiden van de openingsbel. Vrijdag werd voor de beurzen in heel Europa nog een bloedrode dag na het bekendraken van de resultaten van het referendum over de Britse uitstap uit Europa. Osborne wil kost wat kost voorkomen dat dit scenario zich maandag herhaalt.

De minister koos ervoor om open kaart te spelen. ‘De EU verlaten was niet het resultaat dat ik verhoopt had of campagne voor gevoerd heb. Maar de democratie heeft gesproken, en ik zal dat resultaat volledig respecteren. De economie zal zich nu moeten aanpassen’, klonk het.

Hij verwacht ook een impact op de overheidsfinanciën, maar dat is iets waar de volgende premier zich over zal moeten buigen. Volgens Osborne zal Groot-Brittannië het beruchte artikel 50 over het verlaten van de unie pas inroepen als er een volledig plan klaarligt. Dat moet een deel van de onzekerheid wegnemen, en vermijden dat bedrijven hun investeringen gaan uitstellen.

Toch blijft Osborne hoopvol. ‘De fundamenten zijn sterk. Groot-Brittannië is voorbereid op wat er ook mogen komen. Het zal wel een aanpassingsperiode vergen, maar het financiële systeem is er klaar voor, en de werkgelegenheid is momenteel op recordhoogte.’