Antwerps ex-gouverneur en Minister van Staat Andries Kinsbergen overleden
Foto: Belga
Eregouverneur en Minister van Staat Andries Kinsbergen is afgelopen vrijdag overleden. Dat meldt het Antwerpse provinciebestuur. Kinsbergen is 89 jaar oud geworden.

Minister van Staat Andries Kinsbergen was gouverneur van de provincie Antwerpen van 1967 tot 1993. Daarvoor was hij 25 jaar lang hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen. 

Kinsbergen gold samen met Karel Poma en Frans Grootjans als een van de grote figuren binnen de Antwerpse liberale familie in de tweede helft van de 20ste eeuw. Sinds 1993 was hij ook Minister van Staat

'Wij zijn en blijven hem bijzonder dankbaar en erkentelijk voor zijn toegewijde inzet en engagement voor de provincie Antwerpen in het bijzonder op het vlak van hoger onderwijs, de zorg voor personen met een handicap en de sociaaleconomische ontwikkeling van de haven, de industrie en de diamant', meldt het provinciebestuur. 'Hij legde de basis voor professioneel veiligheidsonderwijs en de efficiënte voorkoming en bestrijding van incidenten en rampen in de provincie Antwerpen.'

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten prijst Kinsbergen om zijn enorme begeestering die de welvaart van zijn provinciegenoten heeft versterkt. 'Andries Kinsbergen zette zich met tomeloze energie in voor de 'groeipool' Antwerpen en bekleedde tal van functies waarin hij zich kon uitleven in deze passie voor economische dossiers', aldus Rutten.

'Zo is hij voorzitter geweest van de Economische Raad voor Vlaanderen, de voorloper van de SERV. Hij werd later ook voorzitter van de Koning Boudewijnstichting. De tweede helft van de 20ste eeuw was er een van ongeziene groei en vooruitgang voor Antwerpen. Mensen als Andries Kinsbergen hebben daar een sleutelrol in gespeeld: een groot mens die grote doelen hielp verwezenlijken door te blijven dromen. Een voorbeeld voor alle liberalen', besluit Rutten.

Kinsbergen wordt met een staatsbegrafenis gehuldigd op zaterdag 2 juli om 11 uur aan de Universiteit Antwerpen.