Groen: ‘Eerst onderzoek naar Termont, dan positie bepalen over kartel’
Groen en SP.A Gent maakten op 11 juni de verlening van het kartel bekend. V.l.n.r. huidig burgemeester Daniël Termont (SP.A), zijn kandidaat-opvolger Tom Balthazar (SP.A), Elke Decruynaere en Filip Watteuw (beiden Groen).

Groen zwakt berichten als zou het kartel tussen Groen en SP.A op springen staan na de heisa rond burgemeester Termont af. ‘De deontologische commissie moet eerst alles ten gronde uitklaren’, zegt Groen-schepen Elke Decruynaere.

Hij is ‘onvoorzichtig’ geweest in zijn contacten met het bedrijfsleven, heeft de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) vrijdagavond gezegd. En hij sprak ook over ‘een inschattingsfout’ in zijn contacten met Jeroen Piqueur en Optima.

Maar hij blijft zijn onschuld uitschreeuwen en zal daarom zijn lot in handen van de deontologische commissie van de stad leggen.

Het feit dat de naam van Termont zo vaak genoemd wordt in de Optima-zaak zet druk op het stadsbestuur in Gent. Oppositiepartij CD&V is duidelijk. ‘Als blijkt dat hij gelogen heeft, kan hij niet langer aanblijven’, zegt Veli Yüksel aan VTM. ‘Dan gaan we zijn ontslag eisen.’

‘Veel aantijgingen, weinig bewijzen’

Ook kartelpartner Groen volgt het nauw op. ‘Een onderzoek ten gronde is nodig, alles moet op tafel komen’, zegt Elke Decruynaere. Maar dat het kartel met SP.A – dat onlangs vernieuwd werd voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 – op barsten staat, zoals wordt gemeld, is te veel gezegd.

‘Nu zeggen dat we sowieso doorgaan met het kartel, ongeacht wat de commissie besluit, dat zou dom zijn. Maar laat ons eerst de zaak van burgemeester Termont volledig uitklaren. Nu horen we veel aantijgingen, maar krijgen we geen bewijzen. Als echter uit de deontologische commissie dingen naar voren komen die niet kunnen, als blijkt dat er wel iets aan de hand is, dan pas zullen we ons standpunt over het kartel met SP.A bepalen.’

Wanneer gaat commissie aan de slag?

Groen: ‘Eerst onderzoek naar Termont, dan positie bepalen over kartel’
Siegfried Bracke (N-VA). Foto: Photo News

Oppositielid Siegfried Bracke (N-VA) heeft echter bedenkingen bij de werking van die deontologische commissie. Hij spreekt over een ‘schertscommissie’. Eerder zei hij al dat de werken en samenstelling ervan moet worden herbekeken.

De deontologische commissie van Gent wordt nu voorgezeten door een ere-vrederechter en bestaat uit gemeenteraadsleden van meerderheid en oppositie.

‘Maar wij willen die deontologische commissie ook hervormen’, zegt Decruynaere. ‘Maar of dat voor of na het onderzoek naar de burgemeester gebeurt, dat laten we aan de commissieleden over. En neen, we gaan daarin niet het spel van de meerderheid spelen.’

‘Maandag is er gemeenteraad, dan zal er meer duidelijkheid zijn over wanneer het onderzoek zal beginnen.’

Wat met Geert Versnick?

Groen: ‘Eerst onderzoek naar Termont, dan positie bepalen over kartel’
Geert Versnick (Open VLD). Foto: fvv

Ook de naam van gemeenteraadslid Geert Versnick (Open VLD) valt in de zaak rond Optima. ‘Gezien zijn naam genoemd wordt, lijkt het me ook vanzelfsprekend dat meneer Versnick zich ter beschikking stelt van de deontologische commissie’, zegt Decruynaere daarover.

Versnick zelf zei vrijdag, na de aankondiging van Termont, dit: ‘Ik neem kennis van het feit dat burgemeester Termont dat doet. Ik wil weten wat zijn motieven zijn en waarop hij zich baseert en ga me er daarna over beraden.’