IN CIJFERS. Referendum legt scheur in Verenigd-Koninkrijk bloot

Het Brexit-referendum legt opnieuw breuklijnen bloot binnen Groot-Brittannië. Regionale verschillen, want terwijl Engeland en Wales vóor de Brexit stemden, waren Schotland en Noord-ierland tegen. Maar ook binnen de bevolkingsgroepen zijn er verschillen. Zo stemde een meerderheid van de jongeren tegen een Brexit, en waren hoogopgeleiden vaker voor een verlengd verblijf binnen de EU, aldus The Guardian.

 

 

 

Sociodemografisch: ouderen en lager opgeleiden vaker voor Brexit

The Guardian splitste de resultaten nog verder op volgens opleiding, inkomen en leeftijd van de inwoners. En zo bleek dat regio's waar de inwoners vaker hoger opgeleid zijn of een hoger inkomen hebben, vaker 'remain' stemden.

Hoe hoger de gemiddelde leeftijd, hoe vaker voor een Brexit werd gestemd. Jongere regio's stemden vaker voor een verlengd EU-lidmaatschap. Dat ligt in de lijn met de peilingen, die  voorspelden al dat ouderen voor een Brexit zouden stemmen, en jongeren tegen. Volgens de laatste YouGov-peiling zou 72 procent van de 18- tot 24-jarigen tegen de Brexit stemmen. Van de gepensioneerden zou 59 procent pro-Brexit hebben gestemd.