Aantal WorldTour-ploegen daalt in 2017
Foto: Photo News

De Internationale Wielerbond (UCI) heeft donderdag op een vergadering in Genève beslist om het aantal ploegen in de WorldTour terug te brengen naar zeventien in 2017, ten opzichte van de achttien ploegen dit seizoen. In 2018 wil de UCI dat aantal zelfs terugbrengen naar zestien. De ploegen van de WorldTour mogen starten in elke belangrijke wedstrijd zoals de klassiekers en de drie grote rondes.

De kalender van 2017 bestaat uit alle WorldTour-wedstrijden van dit seizoen, maar wordt uitgebreid met enkele andere wedstrijden, waaronder Dwars Door Vlaanderen, die een licentie voor drie jaar gekregen hebben.

De UCI heeft bevestigd dat alle wedstrijden die georganiseerd worden door de Amaury Sport Organisation (ASO) zoals de Tour de France, de Vuelta, Luik-Bastenaken-Luik en Parijs Roubaix eveneens opgenomen worden in het programma van de WorldTour. Op het einde van vorig jaar had de ASO gedreigd om in 2017 uit de WorldTour te stappen vanwege de trage vooruitgang in de gesprekken over de hervorming van het professionele wielrennen bij de mannen. Dat conflict lijkt nu bedwongen.

De licentie die nieuwe ploegen dit jaar toegewezen krijgen, zullen voor twee jaar gelden (2017 en 2018). Op het einde van het seizoen 2018 zal een systeem van promotie en degradatie ingevoerd worden op basis van een jaarlijks algemeen klassement. Daardoor zal het minst goed presterende team uit de WorldTour degraderen naar het continentale niveau, maar zal ze in het daaropvolgende seizoen wel nog mogen deelnemen aan alle wedstrijden van de WorldTour.

Het Zwitserse team IAM Cycling verdwijnt na dit seizoen uit de WorldTour door het terugtrekken van de sponsor. Ook het Russische Tinkoff geeft er na dit seizoen waarschijnlijk de brui aan. .