Het EK samengevat: minder goals, spektakel in slotfases
Op de goal van Nainggolan tegen Zweden was het wachten tot de 84ste minuut Foto: AP

In de groepsfase op het EK voetbal in Frankrijk zijn in de 36 wedstrijden in totaal 69 doelpunten gevallen, goed voor een gemiddelde van 1,92 doelpunten per wedstrijd.

Twee jaar geleden vielen er in de groepsfase van het WK in Brazilië gemiddeld nog 2,83 doelpunten per wedstrijd. Er namen toen 32 landen deel en dus werden er 48 wedstrijden gespeeld. Op het EK 2012 in Polen en Oekraïne - toen nog met zestien deelnemers - stond de teller na de groepsfase op gemiddeld 2,5 doelpunten per wedstrijd.

Op dit EK viel er dus elke 47 minuten een doelpunt. Twintig doelpunten gingen in het slotkwartier tegen de netten, waarvan zeven in de toegevoegde tijd. In de eerste helft viel er heel wat minder te beleven in de EK-stadions, met slechts 24 doelpunten voor de pauze. In het openingskwartier werd er slechts vijf keer gescoord.

In de drie wedstrijden van de Rode Duivels in groep E vielen er in totaal zes doelpunten, waarvan er vier gescoord werden door Belgen (0-2 tegen Italië, 3-0 tegen Ierland en 1-0 tegen Zweden). De doelpunten van Belgische makelij vielen allemaal na de rust, op de beslissende treffer van Radja Nainggolan was het tegen Zweden wachten tot de 84e minuut. De tegentreffers tegen Italië werden in de 32e minuut (Giaccherini) en in de toegevoegde tijd (90.+2 Pellè) gescoord.