OVERZICHT. De beste tijdrijders elders in Europa
Foto: AFP

Niet alleen in België werd het nationaal kampioenschap tijdrijden gereden. Een overzicht:

Frankrijk: Thibaut Pinot

Pinot (FDJ) heeft zich donderdag in Vesoul voor het eerst in zijn carrière tot nationaal kampioen tijdrijden gekroond. De 26-jarige Fransman was in zijn geboortestreek over 49,3 kilometer 49 seconden sneller dan zijn ploegmaat Anthony Roux. Tony Gallopin (Lotto Soudal) werd op 1:18 derde. Voor Pinot, die volgende week zaterdag als Frankrijks belangrijkste troef van start gaat in de 103e Tour de France, is het de zesde zege van het seizoen. Hoj won onder meer ook al de tijdritten in het Internationaal Wegcriterium (2.BC) en de Ronde van Romandië (WT).

Spanje: Jon Izagirre

Jon Izagirre (Movistar) heeft in Ibi het Spaans kampioenschap tijdrijden gewonnen. De 27-jarige Bask, vorige week nog tijdritwinaar en tweede in de eindstand in de Ronde van Zwitserland, had voor 41 kilometer 22 seconden minder nodig dan uittredend kampioen Jonathan Castroviejo. Alejandro Valverde werd op 25 seconden derde. Het is de tweede nationale titel voor Izagirre. In 2014 won hij de titelstrijd op de weg. In de tijdrit werd hij dat jaar tweede.

Tsjechië: Leopold König

Leopold König van Team Sky mag zichzelf een jaar lang Tsjechisch kampioen tijdrijden noemen. Het kampioenschap werd betwist in Hodonin (zuid-oosten van Tsjechië). König was acht seconden sneller dan Jan Bartra (Bora Argon) en 49 seconden sneller dan Petr Vakoc (Etixx - Quick Step), de 23-jarige winnaar van de Brabantse Pijl. Met zijn overwinning verzekerde de 28-jarige König zich ook van een olympisch ticket voor het tijdrijden in Rio.

Slovakije: Marek Canecky 

Voor Slovakije kroonde Marek Canecky (Amplatz-BMC) zich tot nationale tijdritkampioen. De nationale kampioenschappen van Tsjechië en Slovakije worden traditioneel samen gereden.

Groot-Brittannië: Alex Dowsett

(volgt)

Italië: Manuel Quinziato 

Quinziato kroonde zich woensdag al voor het eerst in zijn carrière tot Italiaans kampioen tijdrijden. De BMC-renner haalde het in het Lombardische Romanengo na 41,3 km in 49:00 voor Manuele Boaro (Tinkoff), tweede op 0:38, en Moreno Moser (Cannondale), derde op 1:00.  De 36-jarige Quinziato volgt op de erelijst Adriano Malori op. Die pakte de voorbije twee jaar de titel.

Nederland: Tom Dumoulin 

Tom Dumoulin werd in Middelharnis voor de tweede keer in zijn loopbaan Nederlands kampioen tijdrijden. De renner van Giant-Alpecin had 59:04 nodig voor het parcours over 50 kilometer en was 34 seconden sneller dan Jos van Emden (LottoNL-Jumbo), die tweede werd.De 25-jarige Dumoulin werd in 2014 voor het eerst Nederlands kampioen tijdrijden. Vorig jaar werd hij afgetroefd door Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo). De titelverdediger werd woensdag derde op 1:18.

Zwitserland: Fabian Cancellara 

Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) kroonde zich nu al voor de tiende keer in zijn carrière tot Zwitsers kampioen in het tijdrijden. 'Spartacus' was de beste na een proef over 41 km met start en aankomst in Martigny. Hij haalde het voor Reto Hollenstein en Simon Pellaud (allebei IAM Cycling). De 35-jarige Cancellara, die bezig is aan zijn afscheidsjaar, pakte zijn eerste nationale tijdrittitel in 2002. Daarna volgden nog bekroningen in 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2012, 2013 en 2014. Vorig jaar won Silvan Dillier voor Hollenstein en Steve Morabito.