Belgische volleyballers zien af in World League: jetlag én topconfrontaties
Red Dragons Foto: Maxime Petit

De Belgische volleybalmannen zijn na een lange vlucht uit Sydney geland in Rome. De vijf punten die de Red Dragons (FIVB-21) in Australië al in de valies staken, maakte de slopende trip iets draaglijker. Komend weekend wachten er met de Verenigde Staten (FIVB-5), Italië (FIVB-4) en Australië (FIVB-13) weer drie topconfrontaties in de World League. De Belgen kunnen het behoud in de wereldgroep al veiligstellen als ze zondag tegen de Australiërs aan het langste eind trekken.

“Niet zeuren over jetlag”

“Uiteraard keerden we met een goed gevoel terug uit Sydney”, blikt bondscoach Baeyens nog eens terug op het eerste weekend. “Als je het puur op resultaten bekijkt, dan deden we het fantastisch. De realistische doelstelling om Australië achter ons te houden, hebben we bereikt. De 3-0 tegen hen was voor ons een belangrijke stap. Daarna wilden we nog twee keer een zo hoog mogelijk niveau halen. Tegen Italië is dat niet gelukt, maar tegen de Fransen (FIVB-10) pakten we wel een onverhoopte zege.”

“De jetlag is ondertussen nog niet bij iedereen verteerd, maar ik heb wel de indruk dat iedereen scherp staat”, stelde Baeyens vast. “Voor elke ploeg is die wereldgroep zwaar. Het is lastig om telkens zo ver te reizen. Wij proberen daar zo volwassen mogelijk mee om te gaan en er zo weinig mogelijk over te zeuren. Met positieve energie gaan we veel verder geraken.”

Drie spelers vallen af

In Rome vielen drie Belgische spelers af. Sam Deroo (stage) en Stijn D’Hulst (examens) werden vervangen door Seppe Baetens en Lienert Cosemans. Ook Bram Van den Dries moest noodgedwongen opnieuw richting België vliegen, omdat zijn voetblessure hem weer parten speelt. Hij wordt niet vervangen. “We wisten op voorhand dat Deroo en D’Hulst onbeschikbaar waren. Met Seppe en Lienert hebben we twee nieuwe spelers die ervaring kunnen opdoen op het hoogste niveau. Twee jaar geleden roteerde ik ook heel veel, met succes. Ik heb er vertrouwen in dat ons team ook nu weer goed zal omgaan met de doorgevoerde wijzigingen.”

“Kansen creëren én grijpen tegen de toplanden”

In de algemene rangschikking van de wereldgroep prijkt België op een mooie zevende plaats. “Maar om de ambities bij te stellen, is het nog te vroeg”, vindt Baeyens. “Laat ons eerst maar kijken wat dit weekend brengt. We willen in eerste instantie zeker zijn van het behoud. De zege tegen Frankrijk heeft ons wel doen beseffen dat we het ook nog kunnen tegen de toplanden. Dat kan bevrijdend werken voor de groep. Vooral de wedstrijd tegen de Aussies wordt zeer belangrijk. Als we die winnend kunnen afsluiten, dan zie ik hen niet meer voor ons eindigen. Bij de Verenigde Staten hoef ik geen tekeningetje te maken. Dat is de absolute wereldtop die kan wedijveren, met landen als Italië en Brazilië. We verloren twee jaar geleden nipt van die volleybalgrootmacht op het WK, het betekent dus dat er misschien wel iets mogelijk is. De eerste voorwaarde is natuurlijk om zelf op hoog niveau te spelen. Het komt erop neer om tegen hoger aangeschreven ploegen kansen te creëren en ze ook te benutten.”