IAAF bevestigt: Russische atleten kunnen onder neutrale vlag toch naar Olympische Spelen
Foto: AP

De Internationale Atletiekfederatie IAAF heeft donderdag bevestigd dat Russische atleten kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen op voorwaarde dat ze kunnen aantonen dat ze “proper” zijn en dat ze op geen enkele manier aan doping gelinkt kunnen worden.

Het IAAF maakte donderdag bekend dat de selectiecriteria voor de Spelen in Rio aangepast zijn. Over de aanwezigheid van Russische atleten bevestigt het IAAF officieel de beslissing van zijn raad van bestuur van vorige week om ze onder bepaalde voorwaarden toe te laten in Rio.

De aanvragen moeten individueel ingediend worden en de atleet moet kunnen aantonen dat hij dopingvrij is, dat hij niet betrokken is bij het Russische systeem, dat hij niet in Rusland woont en gecontroleerd wordt door niet-Russische dopingjagers. Als de atleet aan al deze voorwaarden voldoet, kan hij deelnemen aan de Olympische Spelen onder een neutrale vlag.

“We hebben ongelooflijk hard gewerkt om tot dit resultaat te komen”, verzekerde Sebastian Coe, de voorzitter van het IAAF. “Het Europees kampioenschap begint binnen enkele dagen en we weten dat er Russische atleten zijn die stappen willen ondernemen om opnieuw deel te nemen aan wedstrijden. Het was belangrijk dat de voorwaarden hiervoor duidelijk geformuleerd werden.”