Jeroen Piqueur mag tot 30 juni niet over zijn privévermogen beschikken
Foto: BELGA

Het beschikkingsverbod op het privévermogen van Jeroen Piqueur, de voormalige topman van de failliete Optima Bank, blijft gehandhaafd. Dat heeft de Gentse rechtbank van koophandel donderdagnamiddag beslist. De schadevergoeding van 100.000 euro die Piqueur had gevraagd, werd niet toegekend.

Optima Bank had de boeken neergelegd bij de Gentse rechtbank van koophandel, nadat een doorstartscenario uitgesloten was. De rechtbank van koophandel heeft na advies van de Nationale Bank de faillissementsvoorwaarden gecontroleerd en vorige week woensdag werd het faillissement uitgesproken.

De voorzitter van de rechtbank van koophandel had eerder de voorlopige bewindvoerders Geert Waeterloos en Frank Wijckmans aangesteld om erop toe te zien dat Piqueur zichzelf niet onvermogend maakte. Piqueur had derdenverzet aangetekend tegen die beslissing, maar de rechtbank van koophandel handhaaft het beschikkingsverbod. Piqueur had een schadevergoeding van 100.000 euro voor het beschikkingsverbod gevraagd, maar de rechtbank wees dat ook af.

Jeroen Piqueur mag tot 30 juni niet over zijn privévermogen beschikken
Foto: BELGA

De curatoren hadden de handhaving van het beschikkingsverbod op het privévermogen van Piqueur gevraagd, maar volgens de advocaat van Piqueur was zo’n verbod op eenzijdig verzoekschrift 'volstrekt onwettig'. De rechtbank van koophandel oordeelde dat het beschikkingsverbod gehandhaafd wordt tot uiterlijk 30 juni. Daarna kan Piqueur opnieuw over zijn vermogen beschikken.

Vermogensoverzicht

Voorlopig bewindvoerder Geert Waeterloos had aan de rechtbankvoorzitter ook gevraagd om het vermogensoverzicht van Piqueur over te maken aan derden of schuldeisers. De rechtbank ging daar niet op in, maar de curatoren mogen wel beschikken over het vermogensoverzicht. 'Gelet op de belangrijke verwevenheid tussen zijn vermogen en het belang van Optima Bank was de samenstelling van dit vermogen en het behoud ervan van elementair belang', stelde de rechtbankvoorzitter.