Victor Campenaerts wint BK tijdrijden na spannend secondenspel
Foto: TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Victor Campenaerts heeft op het BK tijdrijden in Mol zijn eerste nationale trui bij de profs behaald. De renner van LottoNL-Jumbo was na 34 kilometer welgeteld drie seconden sneller dan topfavoriet Yves Lampaert (Etixx-Quick Step). Ben Hermans (BMC) mocht als derde mee het podium op.

Victor Campenaerts wint BK tijdrijden na spannend secondenspel
Foto: TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Het parcours van 34 kilometer in Postel, deelgemeente van Mol, was biljartvlak en was dus iets voor hardrijders pur sang die de grote molen vlot konden ronddraaien.

Titelverdediger Jurgen Van den Broeck ging niet van start, Yves Lampaert werd vorig jaar tweede en startte als topfavoriet maar strandde dus opnieuw op de dichtste ereplaats.

De eliterenners met contract werkten hun titelstrijd af in drie groepen. De betere tijdrijders waren ondergebracht in de laatste poule. Hermans, als tweede van negen gestarte renners, plaatste na het tweede tussenpunt met 29:45 een eerste richttijd. Campenaerts moest drie seconden toegeven, maar Yves Lampaert, als allerlaatste renner, deed het met 29:40 het best. Na 34 kilometer overschreed Hermans de finish in 46:30. Zijn grootste concurrenten moesten dan de laatste kilometers nog overbruggen. Sep Vanmarcke finishte in een tijd van 47:35, Philippe Gilbert deed dat in 48:41, Campenaerts in 46:18. Lampaert verloor in het laatste stuk te veel tijd en strandde op drie seconden van de titel.

Campenaerts: "Ik koers pas sinds 2010, en nu zit ik hier..."

"Het was enorm warm vandaag. In die hitte 34 kilometer lang het volle pond geven is niet van de poes", reageerde Victor Campenaerts. "Maar ik deelde de koers goed in."

"Ik ben uitermate tevreden dat ik een heel seizoen in de tijdritten met deze trui mag rondrijden. Dat mijn goede vriend Yves Lampaert tweede wordt, maakt het nog mooier, al zal Yves het wellicht liever anders gezien hebben."

"Ik heb pas in 2010 mijn eerste koersen gereden. Ik zwom voordien op hoog niveau. Ik kapte op zestienjarige leeftijd met zwemmen en schakelde over naar de triatlon. Maar ik sukkelde steeds met blessures van het lopen. Koersen bleek soelaas te brengen en nu zit ik hier als Belgisch kampioen tijdrijden. Hier ga ik een jaartje van genieten." 

Lampaert: “Meest ondankbare plaats”

“Tweede, dat is de meest ondankbare plaats op een BK”, sakkerde Lampaert. “Ik was heel snel en had meteen de beste tijd. Ook aan het tweede punt was dat het geval. Maar dan moet Campenaerts nog voldoende reserves gehad hebben om het gashendeltje nog wat verder open te draaien. Natuurlijk vind ik dit heel jammer, al had ik Campenaerts wel getipt als grote titelkandidaat. Ik ken hem maar al te goed en gun hem zeker deze titel. Mezelf had ik gezonde druk opgelegd, maar ik moet tevreden zijn met deze zilveren medaille.”

Hermans: "Campenaerts had een mikpunt"

Ben Hermans (BMC) kon vrede nemen met de derde plaats. “Ik in 2011 en 2012 was ik al tweede, nu derde. Al bij al ben ik tevreden, al had ik natuurlijk liever die trui om de schouders gekregen. Dit betekent toch wel dat de conditie goed is. Natuurlijk had ik liever een pittiger parkoers gehad. Wat hellingen, is meer mijn ding. Hier was het helemaal vlak. Campenaerts had wel het voordeel een mikpunt te hebben met Guillaume Van Keirsbulck, die voor hem gestart was. Hij kon zo een tijdlang naar de volgwagens toerijden. Dat zal wel wat gescheeld hebben.” 

Herbeleef hier de spannende secondenstrijd op het BK tijdrijden!

Uitslag:

1. Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo) de 34 km in 46:18
2. Yves Lampaert op 0:03
3. Ben Hermans 0:12
4. Thomas De Gendt 0:57
5. Sep Vanmarcke 1:16
6. Sean De Bie 1:18
7. Laurens De Plus 1:38
8. Frederik Frison 1:39
9. Julien Vermote 1:50
10. Gaetan Bille 1:58
11. Philippe Gilbert 2:23

Erelijst BK tijdrijden

2006: Leif Hoste

2007: Leif Hoste

2008: Stijn Devolder

2009: Maxime Monfort

2010: Stijn Devolder

2011: Philippe Gilbert

2012: Kristof Vandewalle

2013: Kristof Vandewalle

2014: Kristof Vandewalle

2015: Jurgen Van den Broeck

2016: Victor Campenaerts