Lotto-Soudal maakt Tourselectie bekend: geen Bart De Clercq
Foto: Photo News

Lotto-Soudal heeft zijn negenkoppige selectie voor de Tour de France bekendgemaakt. De Belgische ploeg zet vol in op de Duitse sprinter André Greipel, die een indrukwekkend treintje krijgt. Daardoor is er echter geen plaats voor de Belgische klimmer Bart De Clercq.

Lotto Soudal rekent ook dit jaar op spurtbom André Greipel voor ritzeges in de Tour de France. De 33-jarige Duitser krijgt de steun van zijn landgenoot Marcel Sieberg, de Deen Lars Bak, de Fransman Tony Gallopin, de Australiër Adam Hansen, de Nieuw-Zeelander Greg Henderson, Thomas De Gendt, Jens Debusschere en Jürgen Roelandts.

Enkel Gallopin is een man voor het klassement en de bergetappes. Voorts staat er een sterk rood blok voor de vlakke etappes en is De Gendt de man voor de ontsnappingen. In totaal mogen drie Belgen mee.

De selectie: André Geipel, Lars Bak, Jen Debusschere, Thomas De Gendt, Tony Gallopin, Adam Hansen, Greg Henderson, Jürgen Roelandts en Marcel Sieberg.

"Onze doelstellingen zijn duidelijk"

"Ik denk dat dit een logische selectie is", stelt manager Marc Sergeant. "Acht van de negen renners waren er vorig jaar ook al bij. Jürgen Roelandts keert na een jaartje afwezigheid terug naar de Tour. In de Giro heeft hij gemerkt dat het kunnen bijdragen aan sportief succes van het team heel waardevol is en met zijn kwaliteiten is hij daar uitermate geschikt voor."

"Onze doelstellingen zijn duidelijk. Met André Greipel gaan we voor een ritzege. De concurrentie tussen de sprinters is groot, maar de afgelopen twaalf maanden heeft André bewezen dat hij er staat op de grote momenten. Hij krijgt daarvoor zijn vertrouwde sprinttrein in steun. Daarnaast zijn er een aantal ritten waarin Gallopin carte blanche krijgt, maar uiteraard mogen renners als Adam Hansen en Thomas De Gendt ook hun kans gaan. Zij zijn onze vrijbuiters."

"Lars Bak maakt deel uit van de selectie na een geslaagde test woensdag in Halle-Ingooigem. Hij kreeg groen licht van onze medische staf in samenspraak met dokter Toon Claes. Na zijn val in de Giro was er slechts een minieme kans op een Tourdeelname, maar vanaf dag één heeft hij er alles aan gedaan om die kans te grijpen. In een ploeg als de onze is een type renner als Bak heel belangrijk om in de vlakke ritten het nodige werk op te knappen."

"Bart De Clercq valt naast de selectie. Ik begrijp dat hij ontgoocheld zal zijn, maar denk dat hij net als vorig jaar in de Ronde van Polen kan mikken op een goed klassement en later dit jaar op een goede Vuelta. Bart kan op die manier een resultaat proberen neerzetten in plaats van in een dienende rol naar de Tour te gaan."

Greipel zit aan tien ritzeges in de Tour: 1 in 2011, 3 in 2012, 1 in 2013, 1 in 2014 en 4 in 2015. .
 

Lotto-Soudal maakt Tourselectie bekend: geen Bart De Clercq