Gijzeling afgelopen in Duitse bioscoop: schutter doodgeschoten
De politie kon de schutter uitschakelen. Zijn motieven zijn nog onbekend. Foto: rr

In de Duitse stad Viernheim, nabij Frankfurt, is donderdagmiddag een gijzeling in een bioscoopcomplex beëindigd. Een man had er in de lucht geschoten en de aanwezigen gegijzeld. De politie heeft de schutter doodgeschoten.

Een gemaskerde man, ogenschijnlijk gewapend en voorzien van extra munitie, drong donderdagmiddag omstreeks 14.45 uur een bioscoop binnen in Viernheim, in het westen van Duitsland. Volgens Die Welt schoot hij in de lucht en hield hij de aanwezigen gegijzeld. Niemand raakte gewond, meldt Peter Beuth. Beuth is de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Hessen, waar Viernheim deel van uitmaakt.

Eerdere berichten als zouden er vijfentwintig gewonden gevallen zijn doordat de dader traangas of pepperspray gebruikte, blijken dus niet te kloppen. De politie kwam massaal ter plaatse en slaagde erin de dader uit te schakelen, aldus Beuth. 

De man zou vier schoten in de lucht gelost hebben met een wapen met een lange loop, verklaarde de minister in het parlement. Het is nog niet duidelijk of het om een echt geweer gaat. Hij zou ook een gordel met patronen om zijn schouder hebben gedragen.

De man maakte volgens Beuth een verwarde indruk en verschanste zich na het lossen van de schoten in het bioscoopcomplex. De politie drong het gebouw binnen en schoot de dader dood. Ook lokale media spreken over de dader als een 'verwarde man'. Het is nog niet bekend wat zijn motieven zijn, al gaan de veiligheidsdiensten niet uit van een terreurdaad. Het staat wel vast dat hij alleen handelde.

'Het motief van de aanval is nog niet gekend. Er werd een onderzoek geopend dat is toevertrouwd aan de recherche van Hessen en het parket', zegt de politie van Viernheim in een korte mededeling. 

Opvallend: bioscopen in New York krijgen extra politiebewaking naar aanleiding van het incident in Duitsland.