Een hevige onweerszone houdt lelijk huis in Vlaanderen. Op de Ring rond Brussel kan het verkeer wegens wateroverlast maar moeilijk voorbij in Wemmel, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. In de provincie Limburg, onder meer in Lommel, vallen grote hagelbollen uit de lucht.

Woensdagavond al kreeg West-Vlaanderen een zwaar onweer over zich heen. In onder meer Koekelare en De Panne zorgde dat voor wateroverlast. In Brugge stond een tunnel onder de treinsporen onder water en een BMW die zich een weg wilden banen door de groeiende plas, kwam vast te zitten.

Donderdagvoormiddag kregen ook de andere provincies ervan langs. Maar nog steeds is niet alles achter de rug. Hoewel het donderdagnamiddag zonnig en warm is, barst er tegen de avond toch opnieuw onweer los. 

Het KMI blijft ‘code oranje’ handhaven voor donderdagavond en het begin van de nacht. Dat wil zeggen dat de regenbuien hevig kunnen zijn, met veel neerslag op korte tijd en dat er ook gevaar is voor hagel en rukwinden. Ook vrijdag is er in het oosten van België nog kans op fikse onweersbuien.

Straten blank

In enkele gemeenten staan de straten al blank. Dat is onder meer het geval in Grimbergen en Strombeek-Bever. In Okegem, een deelgemeente van Ninove, is de bliksem ingeslagen in een woning. De bewoner raakte gewond toen hij zelf probeerde de brand te blussen.

Op de Brusselse Binnenring kan het verkeer maar moeilijk voorbij in Wemmel wegens water op de weg. Twee rijstroken en de oprit zijn er versperd, wat leidt tot filevorming. Automobilisten verliezen een halfuur tussen Groot-Bijgaarden en Strombeek. In Strombeek staat de Ring deels kniehoog onder water en de afrit naar de A12 is versperd. (Beelden: Melanie Neville)

'Het verkeer richting Antwerpen moet een omleiding volgen via de afrit in Grimbergen', zegt Hajo Beeckman van de VRT verkeersredactie. 

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt weggebruikers voor watergladheid. "Hou rekening met watergladheid: matig je snelheid en hou voldoende afstand", klinkt het.