Wales bereidt zich voor op tweede ‘Battle of Britain’
Foto: AFP

Na de clash met Engeland (2-1 nederlaag) op de tweede speeldag in groep B, maakt Wales zich op voor een nieuwe ‘Battle of Britain’, deze keer in de achtste finales tegen Noord-Ierland.

Voor de start van het EK hadden de meeste waarnemers beide EK-debutanten weinig kansen gegeven om door te stoten naar de laatste zestien. Wales zorgde echter voor een stunt door met zes punten als winnaar uit groep B te komen, Noord-Ierland mocht op de valreep als een van de beste vier derdes naar de achtste finales.

Voor Wales-coach Chris Coleman maakt het echter niet veel uit wie de tegenstander is in de volgende ronde. “We concentreren ons vooral op onszelf en kijken dus niet al te veel naar de tegenstander”, aldus Coleman, die Wales voor het eerst sinds het WK van 1958 naar de eindronde van een groot toernooi wist te loodsen, door in de kwalificaties in groep B na België op de tweede plaats te eindigen.

In het duel tegen Noord-Ierland start Wales als favoriet, de winnaar neemt het in de kwartfinales op tegen de winnaar van het duel tussen de Rode Duivels en Hongarije. De voorbije vier confrontaties - ook in de WK-kwalificaties zaten beide landen in dezelfde groep - hadden de troepen van Marc Wilmots echter heel wat moeilijkheden met Wales, met slechts één zege, twee draws en een nederlaag.

Noord-Ierland, dat heel wat spelers uit de lagere Engelse divisies in de rangen heeft, start tegen Wales dus als underdog. Bondscoach Michael O’Neill ziet het echter anders. “We hebben heel wat kansen om de kwartfinales te bereiken”, aldus O’Neill. “We moeten van elk moment genieten.” Ook aanvaller Kyle Lafferty is optimistisch. “We kunnen ver geraken op dit toernooi.”