Obama steunt opstandige parlementsleden
John Lewis, centraal in beeld, stuurde het protest aan. Foto: AP

President Barack Obama heeft via Twitter laten weten dat hij zijn partijgenoten steunt die woensdagavond een sit-in hielden in het Huis van Afgevaardigden. De Democratische politici wilden een stemming doordrukken over strengere wapenwetten.

‘We hebben meer nodig dan stilte. We hebben actie nodig, en dat zien we nu in het Huis’, stuurde Obama de wereld in. Hij bedankte parlementslid John Lewis, de aanstichter van de protestactie, omdat ‘hij op de plek waar we dat het meeste kunnen gebruiken het gevecht leidt tegen wapengeweld’.

Woensdagavond hielden ongeveer vijfentwintig Democratische Congressmen een sit-in in het Huis van Afgevaardigden. Ze gingen op de grond zitten en weigerden de zaal te verlaten. Hun doel was een stemming af te dwingen over een strengere wapenwet. Vrijdag gaat het parlement normaal gezien in reces, dus de Democraten wilden snel handelen.

John Lewis (76), een zwart parlementslid en boegbeeld van de burgerrechtenbeweging in de jaren 50 en 60, leidt het protest. ‘Honderden onschuldige mensen zijn we al verloren aan vuurwapengeweld’, zei Lewis woensdag bij het begin van het protest. ‘Wat heeft dit instituut gedaan? Niets, meneer de voorzitter.’

‘No fly, no buy’

Op 12 juni schoot een moslimextremist 49 mensen dood in een discotheek in Orlando. De Democratische politici willen dat bloedbad aangrijpen om strengere wapenwetten door te drukken. Het 'no fly, no buy’-principe moet mensen die op een lijst staan van de FBI waardoor ze geen vliegtuig meer kunnen nemen, ook verbieden nog een wapen te kopen. Verder moeten er ook strengere screenings komen, onder meer van iemands achtergrond, van kandidaat-wapenkopers.

Dylann Roof, de jongeman met racistische motieven die in juni 2015 negen mensen doodschoot in een Afrikaanse methodische kerk, kon een wapen kopen omdat de FBI niet binnen de drie dagen een bezwaar had gemaakt. Ook die regel willen de Democraten weg.

De Republikeinen willen de normale werking van het parlement niet laten verstoren. De livestreaming van de zitting werd onderbroken, maar de Democratische actievoerders streamden dan zelf met hun smartphones de gebeurtenissen.

Slaapzakken

Om 4 uur donderdagochtend Belgische tijd wilde parlementsvoorzitter Paul Ryan, een Republikein, de zitting heropenen. Hij werd echter overstemd door zittende, zingende en scanderende Democraten. Er was dus zowel een zitting aan de gang als een protest, en er werd ook gestemd.

De sit-in is niet meer dan een publiciteitsstunt, zei Ryan. Omdat in de Senaat een aantal gelijkaardige wetsvoorstellen weggestemd werden, zag hij geen reden om de agenda te wijzigen.

De Democratische sit-inners zouden intussen slaapzakken hebben laten aanrukken.