De Brusselse correctionele rechtbank zal vrijdag nog geen vonnis uitspreken in het proces tegen Tanguy F., de man die tijdens de nationale betoging van 24 mei politiecommissaris Pierre Vandersmissen neersloeg. Dat zal pas op 30 juni gebeuren, om 14.00 uur. Dat heeft Belga vernomen van de partijen in het dossier. Ook een vonnis tegen een andere betoger zal pas op 30 juni uitgesproken worden.

Commissaris Vandersmissen werd aan het einde van de betoging aangevallen door een relschopper in een rood T-shirt. Op videobeelden is te zien hoe de aanvaller de commissaris langs achter neerslaat, waarna die op de grond valt en de aanvaller er vandoor gaat. De commissaris liep een zware hoofdwonde op en werd naar het ziekenhuis overgebracht.

Volgens de wetsarts kan het bijna niet anders dan dat Tanguy F. een voorwerp in de hand had toen hij de commissaris neersloeg. F. zelf geeft weliswaar toe dat hij de commissaris neersloeg, maar beweert dat hij daarbij ongewapend was. Volgens zijn advocaat is er ook geen sluitend bewijs dat zijn cliënt wel een voorwerp vasthad.

F. moest ook terechtstaan voor gewapende weerspannigheid en het dragen van een verboden wapen, feiten die hij ook toegeeft.

Naast Tanguy F. stond nog een andere man terecht, die zowel bij de betoging van 24 mei als bij die van 7 oktober 2015 rel zou hebben geschopt. Hij zou met stenen en staven gegooid hebben en daarbij twee politiemensen, onder wie ook commissaris Vandersmissen, geraakt hebben.

Het parket eiste voor beide mannen een celstraf van 30 maanden met uitstel.