Slimane wil ‘vrijheid’ van Saint Laurent niet
De collecties van Hedi Slimane gaven Saint Laurent een serieuze boost Foto: AP

Hedi Slimane en zijn vorige werkgever, het Franse modehuis Yves Saint Laurent, zijn dan toch niet als vrienden uit elkaar gegaan. De ontwerper spant een rechtszaak aan tegen moederbedrijf Kering, omdat die een clausule in zijn contract heeft opgeheven waardoor Slimane geld misloopt.

Kering, dat naast Yves Saint Laurent ook eigenaar is van Balenciaga en Gucci, legt de ontwerpers van zijn modehuizen een belangrijke voorwaarde op: wanneer ze opstappen, mogen ze het eerste jaar niet meteen bij een ander (mogelijk concurrerend) modehuis aan de slag.

Hoewel dat nooit officieel werd bevestigd is dat hoogstwaarschijnlijk ook waarom het bijvoorbeeld exact een jaar voor Nicolas Ghesquière werd aangekondigd als de nieuwe creatief directeur van Louis Vuitton, dat deel uitmaakt van het luxeconcern LVMH, na diens vertrek bij Balenciaga in 2013.

Voor Hedi Slimane, die na vier jaar als creatief directeur bij Saint Laurent in april werd opgevolgd door de Belgische ontwerper Anthony Vaccarello, maakte het bedrijf echter een uitzondering en werd de clausule opgeheven na zijn vertrek.

Het vertrek van de 47-jarige Slimane was er dan ook eentje zonder veel drama, de term ontslagen werd nooit gebruikt (integendeel, hij bracht het bedrijf veel succes) en de ontwerper gaf in tegenstelling tot heel wat andere ontwerpers ook niet aan dat de werkdruk te hoog zou liggen.

Slimane was dus vrij om te gaan en te staan waar hij wil (en Karl Lagerfeld op te volgen bij Chanel, zoals hardnekkig wordt gefluisterd), maar toch spant hij alsnog een rechtszaak aan tegen Kering, ontdekte Reuters. De ontwerper wil dat de clausule toch opnieuw wordt nageleefd, inclusief de financiële compensatie die ermee gaat gepaard.