Grote drugssmokkel via kleine zelfstandigen
Foto: hillen/Hollandse Hoogte

Het gerecht in Dendermonde heeft een grote bende ­opgerold die de contactgegevens van Vlaamse kleine zelfstandigen misbruikte om gigantische hoeveelheden MDMA via de post naar Amerika te versturen. Dat kwam aan het licht nadat de gangsters sommige pakketjes onvoldoende hadden gefrankeerd, waardoor de zelfstandigen plots dikke enveloppen vol synthetische drugs in hun brievenbus terugvonden.

Patrick De Rechter, de eigenaar van een modelbouwwinkel uit Sint-Niklaas, is een van de gedupeerden. Sinds februari 2014 kreeg hij maandenlang vreemde pakketjes toegestuurd. 'Het ging om ­grote, dikke enveloppen die zogezegd van mijn eigen winkel waren', vertelt hij. ‘Op de pakketjes, die volgestouwd zaten met witte kristallen, stonden onze naam en ons adres.’

 Terug naar de ‘afzender’

 De winkelier vond de inhoud van de pakketjes verdacht en bezorgde ze aan de politie. De kristallen bleken de synthetische drug MDMA te zijn, die wordt gebruikt om ­xtc-pillen mee te maken. De drugs bleken afkomstig van een bende die twee jaar lang grote hoeveel­heden MDMA via de post naar de Verenigde Staten opstuurde. Ze misbruikten daarvoor telkens de contactgegevens van kleine zelfstandigen zoals Patrick De Rechter. Alleen maakten ze de fout pakketjes onvoldoende te frankeren, waardoor de zaakvoerders ineens dikke enveloppen drugs in hun brievenbus terugvonden. ‘Voor mijn vrouw en ik was dat een zeer ­beangstigende periode, want we hadden voortdurend schrik dat die bende hier plots gewapend aan ­onze deur zou staan om hun drugs op te eisen.’  

MDMA-kristallen  

MDMA wordt in het uitgaansmilieu gebruikt. Maar dienen ook als basis voor de aanmaak van XTC. Eén kilo MDMA is voldoende voor de aanmaak van 10.000 XTC-pillen.

 ‘Het verdere onderzoek toonde aan dat de bende gebruik maakte van de gegevens van bestaande bedrijven zonder hun medeweten.’   

Het gezamenlijk onderzoek van de federale gerechtelijke politie (FGP) en buitenlandse opsporingsdiensten toonde aan dat het hoofd van de organisatie gebruik maakte van het darkweb om de producten aan de man te brengen. Onder de nickname ‘Italian Maffia Brussels’ boden ze op ‘marketplaces’ allerlei drugs aan. De organisator liet zich betalen met bitcoins (digitaal geld).  

‘Uiteindelijk kon door intensief onderzoek een aantal verdachten geïdentificeerd worden. Een 23-jarige man uit Brugge, die zowel de Belgische als de Roemeense nationaliteit bezit, stond met enkele kompanen in voor de organisatie van deze handel. In een garagebox, gehuurd door een 24-jarige Brugse kompaan, maakten ze de ladingen klaar. Samen met een 26-jarige derde verdachte, ook uit Brugge, zorgden ze voor de verzending van de pakketten. Twee broers, respectievelijk 29 jaar en 22 jaar, uit Gent en Maldegem worden er ook van verdacht deel uit te maken van de bende, net zoals nog twee andere verdachten (beiden 24 jaar) uit Brugge en een 20-jarige Roemeen’, zegt Patrick Willocx van de FGP Oost-Vlaanderen.

Huiszoekingen

Van de 10 in België opgepakte verdachten werden er 6 onder aanhoudingsmandaat geplaatst en 1 onder voorwaarden vrijgelaten door de Onderzoeksrechter te Dendermonde.  

In België werden 17 huiszoekingen uitgevoerd, voornamelijk in Brugge, maar ook in Beernem, Gent en Maldegem. De Federale gerechtelijke politie West-Vlaanderen, alsook de lokale politie Gent en Het Houtsche hebben hierbij steun gegeven.

Bij huiszoekingen in Beernem, Gent en Maldegem werden onder meer 2 kg MDMA en meer dan 4.000 XTC-pillen aangetroffen. Verder ook verpakkingsmateriaal voor de verzending per post. Er werd beslag gelegd om meer dan 10.000 euro aan cash geld, alsook 3 wagens (BMW 520d, Peugeot 308 en Volkswagen Golf).  

De omzet die de bende met haar drugshandel realiseerde wordt tot nu tot op 2,1 miljoen euro geraamd.