Test-Aankoop eist betaalbare geneesmiddelen van farma-industrie
Foto: Photo News

Er moeten dringend maatregelen worden genomen om geneesmiddelen betaalbaarder te maken. De prijzen die de farmaceutische bedrijven momenteel aanrekenen, leggen namelijk een veel te grote druk op het budget van de gezondheidszorg. Dat staat in een petitie die de consumentenorganisatie Test-Aankoop donderdag gelanceerd heeft.

De initiatiefnemers eisen in de petitie dat “de spiraal van stijgende prijzen” doorbroken wordt. Vooral de medicijnen voor ernstige aandoeningen - zoals kanker, auto-immuunaandoeningen en zeldzame ziekten - zijn volgens hen veel te duur. “Als dit zo verder gaat, zal de ziekteverzekering er uiteindelijk toe worden gedwongen om bepaalde behandelingen niet terug te betalen”, klinkt het.

De verantwoordelijkheid voor die hoge prijzen wordt vooral gelegd bij de farmaceutische firma’s, die “schaamteloos maximale winsten” nastreven. “De farma-industrie schermt met hoge kosten voor onderzoek en ontwikkeling om zijn prijzen te verantwoorden. Maar hoeveel de ontwikkeling van een nieuw middel écht heeft gekost, mag niemand weten. Een aanzienlijk deel van onderzoek gebeurt overigens aan universiteiten en wordt betaald met ons belastinggeld en met giften”, zo klinkt het. “Bovendien geven de firma’s meer uit aan marketing dan aan onderzoek.”

Concreet wordt nu van farmaceutische industrie geëist transparant te zijn over de kosten die aan de basis liggen van de vraagprijzen van hun geneesmiddelen. Daarbij moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de investeringen die gebeurd zijn met publieke middelen, en die met private middelen. Ook moet er een beleid komen dat concurrentie optimaliseert in de geneesmiddelenmarkt.

Test-Aankoop lanceert de petitie in samenwerking met het Nationaal Intermutualistisch College, dat alle ziekenfondsen in ons land verenigt, en Ligue des Usagers des Services de Santé, de koepel van de Franstalige patiëntenorganisaties.