IJslands EK-succes kan presidentsverkiezingen beïnvloeden
Foto: AFP

De verrassende kwalificatie van IJsland voor de achtste finales op het EK in Frankrijk kan een grote invloed hebben op de presidentsverkiezingen die zaterdag in het land plaatsvinden.

“Waarschijnlijk zijn velen op de verkiezingsdag meer geïnteresseerd in voetbal dan in het uitbrengen van een stem”, verklaart de politieke wetenschapper Baldur Thorhallsson aan de IJslandse tv-zender RUV. “We weten dat duizenden IJslanders in Frankrijk zijn. Nu hoor je al dat velen er langer zullen blijven.”

De IJslanders nemen het maandag in Nice in de achtste finales op tegen Engeland. Verwacht wordt dat een aanzienlijk percentage van de populatie (ongeveer 330.000 van het eiland) zeker tot dan in Frankrijk zal blijven, zonder een stem uit te brengen tijdens de presidentsverkiezingen. Bovendien houdt Thorhallsson er rekening mee dat vele IJslanders nu nog naar het EK zullen afzakken.

Bij de presidentsverkiezingen zijn er negen kandidaten om Ólafur Ragnar Grímsson op te volgen. Die houdt het na 20 jaar en vijf ambtstermijnen voor bekeken. Favoriet is de historicus Guðni Th. Jóhannesson.

Heimir Hallgrimsson, die samen met Lars Lagerbäck het IJslandse team leidt, opperde woensdag al om de IJslandse nationale feestdag niet langer op 17 juni maar op 22 juni te vieren. “Wat de ploeg hier voor elkaar heeft gebracht, is ongelooflijk”, aldus Hallgrimsson na de 2-1 zege tegen Oostenrijk.