Onweer veroorzaakt wateroverlast in West- en Oost-Vlaanderen
Boven Brugge werd een heuse supercell gespot. Foto: rr

Woensdagavond kregen inwoners van de Westhoek en het noorden van West-Vlaanderen een hevig onweer over zich heen. Dat veroorzaakte her en der wateroverlast. Ook donderdagochtend teisteren donder en bliksem de kustprovincie, al krijgt ook Oost-Vlaanderen zijn deel.

De weergoden zijn geen fan van de Rode Duivels. Halverwege dé match van het jaar, die door tienduizenden mensen in openlucht op een groot scherm gevolgd werd, kreeg West-Vlaanderen een zwaar onweer over zich heen. Op sommige plaatsen viel tientallen liters regen per vierkante meter. Dat zorgde onder andere in Koekelare en Eernegem voor wateroverlast.

De ellende blijft ook donderdag duren. In De Panne zou op een kwartier tijd 23 liter regen gevallen zijn. De brandweer liet zandzakjes aanrukken. In Brugge liep een tunnel onder de treinsporen onder water. Een BMW die het toch wilde wagen, kwam halverwege vast te zitten.

Ook Oost-Vlaanderen en het noorden van Henegouwen bleven donderdagvoormiddag niet gespaard. Het KMI waarschuwt dat donderdag ‘code oranje’ van kracht is. Dat wil zeggen dat het onweer hevig kan zijn, met lokaal hagel, felle windstoten en kans op wateroverlast. Vrijdag is er vooral in het oosten van het land nog kans op hevig onweer. (Lees verder onder de tweets.)

Ook Nederland kreeg woensdagavond een onweer te verwerken. In Rotterdam stierf een man nadat hij werd geëlektrocuteerd in een plas water, meldt de NOS.

Maar niet alles is kommer en kwel. Het noodweer leverde ook dit prachtige plaatje op. Stormchaser Laurens Vermeyen slaagde er woensdagavond in een supercell op de gevoelige plaat vast te leggen. Dat is een zeldzame wolkenformatie waarin het zwaarste type onweer kan voorkomen.