Umicore in beroep tegen miljoenenboete
Foto: BELGA

Metaalbedrijf Umicore heeft van de Franse toezichthouder een boete van 69 miljoen euro krijgen voor misbruik van de marktpositie. Het bedrijf gaat in beroep tegen de beslissing.

De inbreuken zouden dateren van de periode 1999-2007. In die periode zou Umicore  Building Products France de afnemers gedwongen hebben om niet met de concurrentie te werken. 'Umicore heeft een commericële strategie ontwikkeld met als doel de verkopers ertoe aan te zetten alleen producten van het merk van aan Umicore te bieden.' 

Tot 2004 kregen verkopers zelfs expliciet opdracht om geen producten van concurrenten te promoten. Wie dat wel deed, werd zelfs bedreigd of kreeg sancties opgelegd. Dat alles zou nefast zijn geweest voor de ontwikkeling van de concurrentie, concludeert de toezichthouder.

De toezichthouder wijst erop dat Umicore nu zo'n 70 procent van de Franse zinkmarkt in handen heeft. De rest is verdeeld onder een reeks kleinere spelers, met Rheinzink, Nedzink, Altrista en Sima als voornaamste concurrenten. Ook afnemers als Point P, Asturienne en Larivière zouden schade geleden hebben.

Beroep

Maar Umicore zelf ontkent de beschuldigingen. Het bedrijf zegt 'over verschillende elementen te beschikken om zijn positie te staven'. Volgens Umicore hadden de distributeurs wel degelijk toegang tot zink van concurrenten van Umicore. Het bedrijf werpt ook nog op dat er voor zink als bouwmateriaal heel wat alternatieven bestaan.

Geschorst

Meteen nadat de boete in Frankrijk bekendraakte, werd de handel in het aandeel op Euronext Brussel stilgelegd. Dat is een standaardprocedure als er nieuws komt dat een invloed kan hebben op de beurskoers van het bedrijf.

Op dat moment noteerde Umicore nog een half procent hoger. Umicore is de jongste maanden sterk in waarde gestegen. Sinds februari is het aandeel meer dan 40 procent geklommen.

Op vier na hoogste

Volgens Le Monde gaat het om de vierde hoogste boete ooit die door de Franse toezichthouder is uitgesproken. De hoogste staat op naam van telecombedrijf Orange, dat vorig jaar 350 miljoen euro moest ophoesten voor inbreuken op de concurrentiewetgeving. De toezichthouder zegt bij het opleggen van de boete rekening gehouden te hebben met de omvang van het bedrijf.