Brusselse beurs overwint Brexit-vrees
Foto: AFP

De Brusselse beurs heeft, ondanks een aanzienlijke terugval in het slot, donderdag de Brexit-vrees overwonnen. De beleggers gingen uit van een goede afloop, met Groot-Brittannië dat in de EU blijft.

In Brussel stond de Bel20 donderdag na bijna een uur handel 0,1 procent hoger. ?De Bel20-index klom uiteindelijk 1,31 procent tot 3.498,04 punten. Van de twintig aandelen die meetellen voor de berekening van de graadmeter eindigden er slechts twee in het rood. 

In Londen was er 's ochtends een winst van bijna 0,5 procent. Ook de beurzen in Amsterdam en in Parijs klommen ongeveer een half procent. Erg beperkte schommelingen dus.

Terugval

Peilingen wijzen op een kleine meerderheid voor het behouden van het Britse lidmaatschap van de EU, maar de uitslag is moeilijk te voorspellen. Dat zorgt ervoor dat beleggers voorzichtig zijn en geen risico’s nemen. Aan het einde van de handelsdag was er wel een aanzienlijke terugval, toen de vrees voor een uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie weer toenam.

Het Britse pond werd donderdag 0,9 procent meer waard tegenover de Amerikaanse dollar. De Britse munt staat met 1,4844 dollar op het hoogste niveau dit jaar.

Ook in Azië waren de meeste beurzen met winst geëindigd, maar de handel bleef wel relatief beperkt. De Nikkei-index in Tokio eindigde 1,1 procent in de plus.

Dagwinst

De grootste dagwinst was voor ING. De financiële groep ging er 3,68 procent op vooruit tot 10,98 euro. Het was de vijfde opeenvolgende dagwinst voor het concern.

Branchegenoot KBC eindigde 2,29 procent hoger op 52,60 euro. De bank-verzekeraar kreeg een koopadvies van Natixis, dat het koersdoel voor het aandeel optrok van 56,00 euro naar 64,60 euro.

Bekaert deed het eveneens goed. De producent van staalkoord werd 2,64 procent meer waard bij een slotkoers van 40,76 euro. Woensdag was hij nog 1,50 procent teruggevallen.

Colruyt herstelde 1,28 procent tot 49,63 euro. Woensdag kreeg de distributeur een tik van meer dan 10 procent omdat de verwachtingen voor de komende jaren niet strookten met de wensen van de financiële analisten.

Umicore won nog 0,88 procent bij een slotkoers van 46,92 euro. De materialengroep kreeg van de Franse concurrentiewaakhond een boete van 69,2 miljoen euro voor misbruik van zijn dominante positie. Het bedrijf zou tussen 1999 en 2007 de distributeurs gedwongen hebben om enkel bij hem zinkmaterialen voor dakbedekking en regenwatersystemen af te nemen. Het bedrijf betwist de betichting.